Bo Lundqvist är chef för kalla fall-gruppen i syd. Arkivbild.
Bo Lundqvist är chef för kalla fall-gruppen i syd. Arkivbild.

Polisen offentliggör fler skånska mord

Har du hört eller sett något? Högen med kalla fall växer – nu efterlyser polisen nya tips rörande ytterligare femton olösta skånska mord som gäckat utredarna sedan början av 2000-talet.

ANNONS
|

En 18-årig kvinna försvinner strax före jul år 2002. En höstdag året därpå hittas de första kvarlevorna i Bokskogen utanför Malmö. Sedan dröjer det ända till 2017 innan ytterligare kvarlevor hittas nedgrävda på en plats i Staffanstorps kommun.

Får in tips

Vem ligger bakom hennes död – och varför? Mordet på den unga kvinnan är ett av polisens många så kallade kalla fall, helt enkelt mord som förblir ouppklarade år efter år. Förra året togs beslut om att olösta fall skulle hämtas upp från arkivet och läggas ut på nätet. Sedan dess har polisen i syd offentliggjort flera fall, med stöd från anhöriga till offren, i hopp om hjälp.

ANNONS

Nu publiceras ytterligare femton stycken. Ett grepp som hittills gett vissa resultat, säger Bo Lundqvist, chef för polisens grupp för kalla fall i region Syd, till TT.

- Ja, vi får in tips. Vad vi kan se som är särskilt glädjande är att vi får in tips i sådana ärenden som vi normalt inte tidigare fått in tips om.

Mord på oidentifierad

Kalla fall-gruppen i syd har för närvarande drygt 130 gamla, ouppklarade fall av dödligt våld på sitt bord. Tidigare var preskriptionstiden 25 år, men preskriptionstiden för brott med livstids fängelse i straffskalan är borttagen sedan 2010.

Högen med kalla fall växer, konstaterar Bo Lundqvist.

- Det är ett antal ärenden som är på väg. Vi har tagit på oss ytterligare 4-5 ärenden.

Bland de femton fall som nu publiceras för allmänheten finns även en oidentifierad person – en död man som hittades på en tomt på Östra Sommarstadens koloniområde i Malmö i samband med ett grävarbete sommaren 2003.

ANNONS

Det enda utredarna kunnat fastslå är nämligen att mannen dödats samt att kroppen troligtvis legat nedgrävd ett längre tag.

Få vill vara anonyma

Ett särskilt svårt fall, säger Bo Lundqvist.

- Det är så ohyggligt mycket svårare när en kropp inte är anträffad då man förmodar brott, eller när man påträffar en kropp men att personen är oidentifierad.

Polisen efterlyser tips och den som vill kan vara anonym. Men det är det förvånansvärt få som vill vara när det gäller gamla mord, enligt Bo Lundqvist.

- Med få undantag – i princip noll – så finns inte riktigt den problematiken med önskan om att vara anonym, till skillnad från färska fall. Efter en tid är det som att det händer något, då är man beredd att prata, säger han.

TT
Fakta: Olösa fall i syd – ett urval

• En 53-årig man hittas död i västra delarna av Malmö den 14 januari 2003. Polisen larmas till platsen av en uppringare, och när de kommer fram hittas en skjuten man i en bostad. Den tekniska undersökningen visade att gärningsmannen stått utanför mannens bostad och skjutit in genom ett fönster.

• I december 2005 hittar en person en delvis dold kropp vid ett skogsparti utanför Veberöd i Skåne. Kroppen tillhör en 57-årig kvinna som varit anmäld försvunnen sedan drygt två månader. Sist kvinnan sågs i livet skulle hon bara ta en promenad och lämnade hemmet i Dalby vid åttatiden kvällen den 20 september 2005.

• Strax innan julafton 2004 skjuts en 29-årig man till döds i Malmö. Flera personer ser hur gärningsmannen efter skottlossningen springer mot Folkets Park, men vem den misstänkte mördaren är förblir oklart för polisen. 29-åringen dör på platsen.

Källa: Polisen

ANNONS