Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Polisen är redo att rapportera personer som bryter mot eldningsförbudet. Arkivbild.

Polisen redo att sätta åt grillare

På flera håll i Sverige råder nu totalt eldningsförbud. Den som bryter mot förbudet riskerar dagsböter – eller fängelse om brottet bedöms som grovt.

Polisen hade ett nationellt möte om de strängare eldningsförbuden under onsdagen.

Om grannen upptäcks vid grillen bör man dock inte ringa polis omedelbart, utan inleda en diskussion, anser Robert Karlsson.

- Jag skulle vilja att man inte går dit och säger till på skarpen utan lugnt och stilla pratar och informerar om förbudet. Skulle någon ändå propsa på att elda eller grilla så får man naturligtvis se det som en utväg att ringa till polisen, säger han.

De flesta av landets länsstyrelser beslutade under onsdagen att införa ett totalt eldningsförbud. Detta efter en uppmaning av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) till alla berörda länsstyrelser och kommuner.

Välkomnar förbud

Hittills har det på de flesta håll funnits undantag i eldningsförbuden, till exempel att det varit tillåtet att grilla på den egna tomten. Polisen i region Väst välkomnar de nu utökade förbuden.

- Det är en jättebra signal. Jag kan inte påminna mig om att vi har befunnit oss i en så allvarlig situation som nu. Polisens uppgift är att medverka till att informationen sprids, tas på allvar och efterlevs. Om den inte gör det ska vi rapportera för brott och det handlar om brott mot lagen om skydd mot olyckor, säger Robert Karlsson.

Djupt förankrad tradition

Han vill också att personer som röker cigaretter tänker efter en extra gång innan fimpar slängs i natur eller sopor. På länsstyrelsen i Västra Götalands hemsida står att personer kan dömas till fängelse om brottet är grovt. Men för den genomsnittlige grillaren är det fråga om dagsböter.

Polisens förhoppning är att inte behöva lägga några resurser på förbudet.

- Jag vet att den svenska semestertraditionen med grillning är djupt förankrad, men jag tror att man kommer respektera detta, säger Robert Karlsson.