Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Polisen utreder bland annat en gruppvåldtäkt vid en lekplats i Malmöområdet Sofielund. Arkivbild.

Polisen: Våldtäkter var inte bakhåll

Polisen offentliggör nya detaljer om tre grova våldtäkter som utreds i Malmö – för att stoppa spridningen av falska uppgifter. I ett pressmeddelande distanserar sig polisen från beskrivningen av brotten som överfallsvåldtäkter.

I samtliga tre fall har det före brotten funnits någon form av kontakt mellan brottsoffer och gärningsmän, skriver polisen, med tillägget att "kontakten förvisso varit vag". Men vad detta betyder vill polisen inte utveckla närmare.

- Vi kan inte berätta i detalj vad som avses med detta, men man har i vart fall inte legat gömd och överrumplat, säger Malmös biträdande polisområdeschef Mats Karlsson till TT.

Ord på guldvåg

Han väger orden på guldvåg efter samråd med åklagare Lena Körner som är förundersökningsledare, eftersom utredningarna kan skadas om alltför många detaljer lämnas ut.

Det finns i nuläget ingenting som kopplar samman de tre fallen.

- Vi är själva övertygade om att det inte finns några kopplingar. Men vi är inte hundra procent säkra, för då måste vi ha gärningsmännen framför oss först, säger Mats Karlsson.

Han beklagar den omfattande ryktesspridningen kring våldtäktsutredningarna i sociala medier. Exempelvis har det spridits uppgifter om att gärningsmän i ett av fallen skulle ha bränt en flicka i underlivet. Men läkarundersökningen visade inga sådana skador.

- Det är högst medvetet från ett antal individer. Det syns tydligt i detta ärende att det passar vissas agenda väldigt väl att sprida vidare vissa uppgifter.

Han befarar att ryktesspridningen påverkar samhället och hur människor upplever sin trygghet.

Väntar på analys

I samtliga tre fall har det säkrats möjliga dna-spår som skickats till Nationellt forensiskt centrum (NFC). Men där är väntetiden ungefär två månader när det inte finns någon skäligen misstänkt person. I vilken utsträckning det finns uppgifter från vittnen eller bilder från övervakningskameror som underlättar utredningen vill han inte kommentera.

- Åklagaren är väldigt nöjd med initiala åtgärder som är gjorda i samtliga ärenden – att där är gjort teknisk undersökning, att vi har använt spermahund på platserna, att vi har säkrat föremål eller spår på platserna. Vi har genomfört dörrknackning och undersökning av målsägandena av rättsmedicinare. Allt det är gjort snabbt efter att vi fick reda på brottet, säger Mats Karlsson.