Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

De båda männen som dömdes för smugglingen av narkotika har överklagat sina domar till hovrätten. Arkivbild.
De båda männen som dömdes för smugglingen av narkotika har överklagat sina domar till hovrätten. Arkivbild. Bild: Pontus Lundahl/TT

Polisens infiltration blir fråga för hovrätten

Åklagaren vill se hårdare straff – men de båda männen vill frias.
Samtliga parter i målet om smugglingen av nära 400 kilo cannabis inom ramen för polisinfiltrationen i "Operation Costa" överklagar tingsrättens dom.

För snart en månad sedan dömdes två män, 40 och 58 år gamla, till fängelse i sju år och tio månader respektive sex år och tio månader, för synnerligen grov narkotikasmuggling och synnerligen grovt narkotikabrott. Enligt Attunda tingsrätt var det klarlagt att männen varit inblandade i en transport av 388 kilo cannabis från Spanien till Sverige som genomfördes i februari förra året.

Båda männen har nu överklagat domen till Svea hovrätt och vill frias för brott, framgår av handlingar till domstolen. Åklagaren å sin sida har överklagat då hon vill se högre straff för männen, minst åtta års fängelse för 58-åringen och tio år för 40-åringen.

En provokation?

Försvaret har hela tiden argumenterat för att polisen hade provocerat fram brotten. Smugglingen genomfördes nämligen i samråd med en infiltratör i en polisiär operation kallad Costa.

Försvaret har pekat på frågor kring förhållandena när polisens infiltratör tog kontakt med männen samt att infiltratören delvis deltagit i planeringen av brottet och tillhandahållit den lastbil som transporterat cannabisen till Sverige.

Hade tillstånd

Tingsrätten gav infiltrationen grönt ljus, men det var en felaktig bedömning enligt 40-åringens advokat, som också skriver i sin överklagan att det var fel av rätten att se smugglingsbrottet som fullbordat

"Lastbilen med narkotika passerade in i Sverige över gränsen med en tysk tulltjänsteman bakom ratten på uppdrag av svensk polis och transporten hade tillstånd av svenska myndigheter att föra in narkotikan i Sverige, därmed har någon fullbordad smuggling inte skett."

Erika Nekham/TT

Februari 2017: Infiltrationsoperationen inleds av polisens sektion för särskilda insatser (SSI), uppdraget går ut på att inhämta information kring ett nätverk med svenskar som ska smuggla stora mängder narkotika till Sverige.

Våren 2017: En svensk polis och infiltratör träffar 58-åringen första gången. 58-åringen misstänks ha en koordinerande roll inom nätverket och blir SSI:s initiala målperson.

Maj 2017: Förundersökning inleds av internationella åklagarkammaren.

Sommaren 2017 till vintern 2019: Infiltratören och 58-åringen håller fortsatt kontakt, mestadels via telefon och en krypterad app. De möts också ett antal gånger. 58-åringen frågar infiltratören om han vill hjälpa till att transportera narkotika.

Polisens målsättning blir att tacka ja till ett sådant erbjudande genom en så kallad kontrollerad leverans. Syftet är att hämta in bevis, kunna beslagta narkotikan samt att kunna följa mottagarna av lasten och eventuellt kunna lagföra organisationens medlemmar i Sverige.

Infiltratören får med hjälp av 58-åringen kontakt med en 40-årig man. Infiltratören erbjuds återigen att transportera narkotika, och planerna konkretiseras.

11 februari 2020: En chaufför (egentligen en infiltratör från den tyska tullen) kör med en lastbil till ett lager i Marbella där narkotikan lastas. Färden mot Sverige inleds.

15 februari 2020: En annan svensk polisinfiltratör får betalningen för transporten, 550 000 kronor i kontanter stoppade i en påse, i en kiosk i Uppsala. Lastbilen anländer strax därefter till sin slutdestination i Kungsängen norr om Stockholm. Polisen slår till mot de misstänkta.

Januari 2021: De båda männen åtalas efter transporten för synnerligen grov narkotikasmuggling och synnerligen grovt narkotikabrott.

Mars 2021: Männen döms till fängelse i sju år och tio månader respektive sex år och tio månader.

40-åringen döms för att ha planerat och beslutat nödvändiga åtgärder för smugglingen, samt för att tillsammans med andra organiserat transporten, paketeringen, förvaringen och avlämning av cannabisen i Kungsängen.

58-åringen döms för sitt deltagande genom att ha förmedlat kontakt mellan 40-åringen och polisens infiltratör, samt för att hjälpt till med planering av transporten.

Domen är överklagad till Svea hovrätt.