Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

De poliser som kom först till Drottninggatan hade inte tillräcklig utrustning, som skottsäkra hjälmar, förstärkningsvapen och skottsäkra hjälmar. Arkivbild.

Poliser dåligt utrustade vid terrordåd

De poliser som kom först till Drottninggatan efter terrordådet i april hade inte tillräcklig skyddsutrustning och förstärkningsvapen, visar en utvärdering.

- Väldigt mycket i utvärderingen talar för att poliserna på plats valde att prioritera allmänhetens skydd före sitt eget, säger Jonas Hysing, chef för Nationella taktiska rådet vid polisen, till Sveriges Radio Ekot.

Poliser har sagt att de inte hann ta med sig utrustning, men också om att utrustningen inte fanns. Det rör sig till exempel om förstärkningsvapen, skottsäkra hjälmar och förstärkta västar.

- De flesta attentaten är över på under 15 minuter så man hinner inte åka och hämta saker utan det måste finnas med från början, säger Hysing, som gjort utvärderingen, till Ekot.

3 000 utrustningspaket har nu beställts till polisregionerna. De ska börja levereras vid årsskiftet.

Den övergripande slutsatsen är att insatsen gick mycket bra. Det gick fort att identifiera att det rörde sig om ett terrordåd och polisen gjorde sig redo för fler attacker. Dessutom greps en misstänkt gärningsman, Rakhmat Akilov, kort efteråt.

Ett område där det kan behövas förbättringar är varningsbudskap till allmänheten och samarbetet med räddningstjänst och ambulans, enligt utvärderingen.

Fem människor dödades och runt femton skadades i dådet den 7 april.