Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ordningsvakter på musikfestivalen Summerburst på Gärdet i Stockholm 2017.

Polisfacket dissar M-förslag om ordningsvakter

Kommuner vill låta ordningsvakter patrullera allt större områden. Utvecklingen oroar polisfacket, men Moderaterna ser gärna att lagen ändras så att ordningsvakter får ännu mer befogenheter.

Stockholm och Uppsala fick nyligen nej på ansökningar om större områden att verka i för deras anlitade ordningsvakter.

- När kommunerna själva satsar på att öka tryggheten genom ordningsvakter så får man nu nej på de ambitionerna och då måste vi göra en förändring i lagen, säger Moderaternas rättspolitiske talesperson Tomas Tobé.

I dagens förordnanden för ordningsvakter krävs att aktuellt område är tydligt avgränsat, till exempel gallerior och resecentrum, och att det finns ett särskilt behov av ordningshållning.

Har batonger

Moderaterna driver sedan förra året att tillstånd måste kunna ges för hela kommuner.

- Ordningsvakter ska kunna arbeta förebyggande men också kunna vara på plats snabbt i lägen där man inte snabbt kan få polisen på plats, säger Tomas Tobé.

På senare år har allt fler kommuner anlitat ordningsvakter för att patrullera offentliga platser. I april var antalet 54, enligt Sveriges Radio, varav 24 låter dem bevaka hela stadskärnor.

Vakter har begränsade polisiära befogenheter. De får omhänderta personer som är berusade eller uppträder störande på allmän plats, och i väntan på polis kvarhålla personer som blivit tagna på bar gärning när de begått brott. Vanlig utrustning är batong och handfängsel. Tomas Tobé vill öka deras befogenheter till att också få transportera omhändertagna till polisstationer.

Inga B-poliser

Polisförbundet tycker att ordningsvakter är ett bra komplement till poliser så som det fungerar i dag. Men inte i större områden, som M förfäktar.

"Privata ordningsvakter kan aldrig ersätta den polisiära kompetensen och staten får aldrig abdikera från ansvaret för människors säkerhet och bekämpandet av brott", säger förbundsordföranden Lena Nitz i ett pressmeddelande.

TT: Finns ingen risk för att ordningsvakter blir en dåligt utbildad och utrustad B-polis?

- Vi ska absolut inte öppna upp för en sådan utveckling, svarar Tomas Tobé.

- Det här handlar om att skapa bättre möjligheter för kommuner att kunna använda sig av ordningsvakter för att komplettera och stärka upp polisen.