En misstänkt läcka inom polisen utreds just nu. Arkivbild.
En misstänkt läcka inom polisen utreds just nu. Arkivbild.

Polisinformation kan ha läckt till kriminella

Anställda inom polisen misstänks ha läckt information ur polisens databaser till kriminella.

ANNONS
|

Polisens avdelning för särskilda utredningar (SU) utreder ett omfattande fall av dataintrång och brott mot tystnadsplikten, rapporterar Sveriges Radios Ekot.

- Det handlar om att man till exempel har gjort slagningar i vårt system som inte är kopplat till tjänsten. I det här fallet har det sannolikt kommit till kriminella aktörer, säger Stefan Andersson, chef för underrättelseverksamheten på SU, till Ekot.

Flera misstänkta figurerar i utredningen och några har delgivits misstanke, enligt Anders Jakobsson, förundersökningsledare och chef för Särskilda åklagarkammaren.

ANNONS

Med hänvisning till pågående förundersökning vill han inte gå in på hur många anställda inom polisen som gjort de obehöriga databassökningarna, men det rör sig om flera separata händelser med geografisk spridning.

- Det är inte koncentrerat till en polisstation, så mycket kan jag säga, säger han till TT.

"Har skett slagningar"

Enligt Anders Jakobsson är det ännu inte säkert att informationen har överlämnats till kriminella.

- Det har skett slagningar som ser konstiga ut, ja, men om den informationen förts vidare vet vi inte ännu, säger han men vill inte gå djupare in på vilka personer som kan ha getts tillgång eller vilken typ av uppgifter det rör sig om.

Sven-Erik Alhem menar att polisen sitter på information som kan vara intressanta för kriminella, till exempel insyn i polisens arbetsmetoder eller hur långt ett visst ärende gått inom myndigheten.

ANNONS

Kan påverka förtroendet

- Skulle det vara så att en eller flera inom polisen har gått kriminella till handa med uppgifter som kan vara av värde för dem så är det synnerligen allvarligt, säger han till Sveriges Radio.

Alhem påpekar att liknande fall är ovanliga och att saken kan få konsekvenser för allmänhetens syn på myndigheten.

- Det är olustigt eftersom det påverkar förtroendet. Man kan möjligen säga att förtroendet ökar något eftersom att polisen nu agerar med kraft.

TT
ANNONS