Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Vittnesmål i en stängd Facebookgrupp börjar läcka ut och förövare kontaktar sina offer. Arkivbild.

Politikers vittnesmål om övergrepp läcker ut

Kvinnliga politiker som berättar om övergrepp och trakasserier riskerar att bli ofrivilligt kontaktade av sina förövare. Vittnesmål från den stängda Facebookgruppen har läckt ut. "Jag har precis blivit uppringd" berättar en kvinna.

- Några av de som var modiga nog att skriva i gruppen har senare fått reda på att det här har läckt, att folk har tagit skärmdumpar och i några enstaka fall verkar själva förövaren ha fått tag på berättelsen, säger Romina Pourmokhtari, Liberala ungdomsförbundets talesperson i utbildnings- och integrationspolitik, som själv är med i gruppen.

Den hemliga Facebookgruppen "I maktens korridorer" har i skrivande stund över 5 100 medlemmar. De som ville lämna vittnesmål har två alternativ, dels att skriva under eget namn direkt i gruppen, dels att fylla i ett formulär där man kan vara anonym.

"Har blivit uppringd"

En kvinna berättar i gruppen:

"Jag har precis blivit uppringd av mannen som jag berättade om i mitt sista inlägg. Jag är förbannad! Någon har valt att visa honom mitt inlägg."

- De har blivit tystade och det tycker jag är extremt allvarligt för det har inte hänt, så vitt jag vet, i någon av de andra grupperna, säger Romina Pourmokhtari.

"I maktens korridorer" startades av två kvinnor i Grön ungdom och har nu flera administratörer från olika partier som kan kontrollera att de som går med i gruppen faktiskt är engagerade politiskt. Aida Badeli, en av upphovskvinnorna, säger att de funderade på att ta bort gruppen på grund av risken att vittnesmål skulle läcka ut.

- Men det är 5 000 personer så det kanske inte är så konstigt när det är så många som är med. Men det är synd eftersom det kan resultera i att personer inte vågar berätta som kanske hade velat berätta, säger Aida Badeli.

"Kommer inte tystas"

Hur många utsatta som har blivit kontaktade av sina förövare är oklart. Alla som har blivit kontaktade, och tagit bort sina inlägg, har inte berättat om det i gruppen.

- I morse när jag vaknade jag såg kanske fem inlägg, och nu tio. Men det är antagligen fler, säger Aida Badeli.

- Men jag tror inte att ”I maktens korridorer” kommer att tystas ned på grund av att några personer läckt utan jag tror att det här är en trend som håller i sig.

När skådespelare gick samman i ett gemensamt upprop om sexuella trakasserier och kränkningar fick deras Facebookgrupp stängas ned då förövare ska ha tagit sig in i gruppen och börjat kontakta offer.