Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) säger 'Inte bra' om att försvarets nya signalspaningsfartyg försenas. Arkivbild.
Försvarsminister Peter Hultqvist (S) säger "Inte bra" om att försvarets nya signalspaningsfartyg försenas. Arkivbild. Bild: Jessica Gow/TT

Polsk pengakris försenar signalspaningsfartyg

Sveriges nya signalspaningsfartyg, som skulle avlösa det nuvarande, blir försenat.
Varvet i Polen klarade inte jobbet och nu ligger Artemis ofärdigt i Karlskrona.
– Inte bra, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S).

Försvarsministern informerade riksdagens försvarsutskott om trasslet på tisdagen. I juni förra året fick utskottet veta att varvet i Polen hade råkat i ekonomiska problem och beviljats företagsrekonstruktion i april. Sedan dess har inget arbete gjorts på fartyget.

– Redan då var det väl klart att fartyget skulle försenas, säger Hultqvist och tillägger att det tidigare varit avtalat att Artemis skulle levereras under 2020.

Letar alternativ

Nu ligger fartyget, som inte är färdigbyggt, i Karlskrona sedan en vecka. Det bogserades dit från varvet i Polen. Kontraktet mellan Saab Kockums, som skulle leverera Artemis på uppdrag av Försvarets materielverk (FMV), och varvet är hävt.

– Nu arbetar man på att hitta en alternativ lösning för att bygga färdigt. Hur projektet ska hanteras vidare är en fråga för Saab Kockums. Vår part i det här är FMV, säger Peter Hultqvist.

Han tillägger att Försvarsmakten och FMV har börjat analysera följderna av förseningen och hur det ska gå till att förlänga livslängden på Orion, det signalspaningsfartyg som finns och som Artemis skulle ha ersatt. Dess livslängd har redan förlängts, tidigare.

Måste ha

– Vi måste ju ha ett signalspaningsfartyg så det enda alternativet är att förlänga Orion till dess att det här är klart, säger Peter Hultqvist.

Saab:s presschef Mattias Rådström skriver i en kommentar till TT att företaget har en dialog med FMV om tidsramar. Med andra ord: Hur stor förseningen blir.

"Jag kan bekräfta att det är signalspaningsfartyget SPS Artemis som ligger i Karlskrona hamn. Den del av projektet som skulle genomföras på ett varv i Polen kan inte avslutas där eftersom varvet är mitt i en rekonstruktion. Saab jobbar nu i samråd med FMV för att begränsa påverkan av det inträffade." skriver Rådström.

Lars Larsson/TT