En labrador retriever, här i USA. Hundrasen var populärast bland nyregistrerade hundar i Sverige under 2020. Arkivbild.
En labrador retriever, här i USA. Hundrasen var populärast bland nyregistrerade hundar i Sverige under 2020. Arkivbild. Bild: Bebeto Matthews/AP/TT

Poppis skaffa hund under pandemin

Pandemin förde med sig mer hemmajobb och en ökad isolering – och enligt Jordbruksverket att fler skaffade hund. Under 2020 registrerades drygt 57 000 nya hundar i Sverige.

ANNONS

Att skaffa hund var populärt i Sverige under fjolåret. Enligt Jordbruksverkets siffror registrerades 57 076 hundar under året, en ökning med nära 11 procent jämfört med de drygt 51 000 som registrerades 2019.

Anledningen tros vara coronapandemin och den ökade isolering den har fört med sig.

Allra populärast under året var den hundras som under hela det gångna årtiondet har varit mest lockande för svenska hundägare – labrador retriever. Drygt 3 200 nyregistrerade individer noterades under året, det är över tusen fler än tvåan och trean på topplistan, tysk schäferhund och golden retriever.

Svenska Kennelklubben har under året även registrerat en ny hundras i Sverige, kishu, en spets med ursprung i Japan. Därmed finns nu 357 raser och rasvarianter i registret.

ANNONS

Noterats kan även att Luna var det allraste populära tilltalsnamnet på det nya husdjuret under året, men att Molly fortsatt är det namn som flest hundar lystrar till.

ANNONS