Pressträff med statsministern om coronapandemin

Klockan tolv håller statsminister Magdalena Andersson pressträff, där hon väntas berätta om nya restriktioner. Med på pressträffen medverkar även socialminister Lena Hallengren, Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell och Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Spridningen av covid-19 ökar kraftigt i Sverige och därför införs nya restriktioner från och med onsdag, den 12 januari. Det meddelade statsminister Magdalena Andersson under en pressträff på måndagen.

– Alla som kan arbeta hemifrån ska göra det, sa statsministern under pressträffen.

Det var ett av de nya beskeden som presenterades men det handlar också om begränsningar i restaurangers och krogars öppettider, om maxantal vid evenemang, bland annat.

Det är viktigt att agera snabbt poängterade Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell under pressträffen, och meddelade att restriktionerna därför införs redan på onsdag.

De restriktioner som nu införs gäller alla, inta bara de som är ovaccinerade. Statsministern betonade på pressträffen att de nya restriktionerna och begränsningarna är tillfälliga.

ANNONS

– Både regeringen och myndigheterna kommer bedöma behovet av åtgärderna löpande, sa hon under pressträffen.

Här är alla nya restriktioner:

1. Alla som kan arbeta hemifrån ska göra det.

2. Krogar och restauranger med serveringstillstånd ska stänga senast klockan 23. En begränsning på max åtta personer per sällskap.

3. Vuxna ska begränsa nära kontakter inomhus.

4. Allmänna sammankomster och offentliga tillställningar får ett maxtak på 50 personer utan vaccinbevis. Med vaccinbevis kan de ha 50–500 deltagare, med sittande publik.

5. Utbildningar för vuxna ska fortsätta ha undervisning på plats, men distansundervisning kan användas på högskolor och universitet för att glesa ut. Tentor bör hållas vid flera tillfällen.

För vissa åtgärder krävs förordningsändringar och de kommer införas något senare:

6. Max 500 personer på allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.

7. Vaccinationsbevis på mässor om antalet deltagare är över 50 personer.

8. Privata sammankomster för uthyrning får ett sänkt tak från 50 till 20 personer.

Texten uppdateras.

ANNONS