Professorn om Putin: ”En isolerad paranoiker som omges av nickedockor”

Vladimir Putins chockinvasion av Ukraina har satt skräck i västvärlden och orsakar stort lidande i det attackerade landet. Den ryske ledarens aggression har fått allt fler att ifrågasätta hans psykiska hälsa och vad han är ute efter. Andra menar att han nu gör det han förvarnat om – i femton år. Vem är egentligen ex-spionen vid sexmetersbordet i Moskva?

ANNONS
|

Den ryske ledaren Vladimir Putin, 69, är något av en gåta för världen – trots att han styrt landet i mer än 20 år.

När han 1999 tog över efter dåvarande presidenten Boris Jeltsin framställdes han som ung och stark, till skillnad från den alkoholiserade och sjuke företrädaren. Putin sågs också, liksom Jeltsin, som en person som ville ta Ryssland närmare västvärlden.

– Putin möttes av stora förväntningar både internationellt och i Ryssland, inte minst eftersom han var tydlig med att han menade att Ryssland ingick i västvärlden. Han var också den förste ledaren att ringa George W Bush när tornen hade rasat och han poängterade vikten av att visa solidaritet med USA, säger Per Månson, professor emeritus i sociologi vid Göteborgs universitet och expert på Ryssland.

ANNONS

Men redan några år senare började den bilden att krackelera.

Experterna som tidningen talat med är eniga om att Vladimir Putin började förändras i samband med Irakkriget 2003.

– USA, som fick med sig Nato, gjorde den här aktionen mot Saddam Hussein utan att Ryssland över huvud taget var tillfrågat. Då kände Putin sig utestängd, säger Kristian Gerner, författare och professor emeritus i historia vid Lunds universitet.

Kristian Gerner professor emeritus i historia från Lund
Kristian Gerner professor emeritus i historia från Lund Bild: Jari Välitalo

Fyra år senare, 2007, stod det klart vilken enorm förändring den inledningsvis så västvänlige Putin genomgått. Vid säkerhetskonferensen i München höll den ryske ledaren ett tal som det sedan dess refererats till många gånger, och där han i kraftfulla ordalag fördömde USA:s dominans i världen samtidigt som han avvisade den europeiska säkerhetsordningen.

Enligt Månson hade Putin vid tillfället mycket gott självförtroende. Ekonomin i Ryssland hade blivit bättre och man tjänade stora pengar på höga olje- och gaspriser.

– Det blev en verklig brytpunkt i relationerna, säger han.

Fängslat sin värsta fiende

Flera experter menar att det som nu sker är Putins sätt att göra verklighet av det han sa 2007. Han har återuppbyggt den militära styrkan i landet efter den forna storhetstiden under Sovjetunionen och visat omvärlden att han kan ta till våld – som i kriget i Georgien 2008 och annekteringen av Krim 2014. Och i 15 år gång på gång varnat världen för att låta Nato komma närmare Ryssland.

ANNONS

Men trots den många gånger skarpa retoriken från Ryssland och den allt mer hårdföra behandlingen av oppositionella, där det tydligaste exemplet är fängslandet av ”Putins värsta fiende” oppositionsledaren Aleksej Navanyj, har världen ofta skrattat åt ledaren från Moskva.

I sociala medier har Vladimir Putin varit något av en driftkuku. Många har delat de spektakulära fejkbilder och memes som snurrat över världen, föreställande Putin barbröstad och vältränad, ridande på en björn eller som flyger på en örn. Men också verkliga nyhetsbilder har ofta väckt munterhet. Till exempel då Putin, som inte är längre än 168 centimeter, går genom omåttligt höga guldfärgade dörrar eller sitter i ena änden av ett sex meter långt bord med världens ledare på coronasäkert avstånd.

Putin själv har dock gjort allt för att få humorn att tystna. 2015 förbjöd Kremls censurorgan skämtfoton av kändisar och med attacken på Ukraina fastnade skratten i halsen kring de många världsledare som tagits emot vid det enorma bordet. I dag är det skräck snarare än skratt som präglar bilden av Putin.

Reinfeldt: Har utnyttjat Trump-åren

Den förre statsministern Fredrik Reinfeldt (M) är en av de svenskar som har träffat Putin. I tv4-programmet Efter fem fick han nyligen frågan om han känner igen Putin i dag med den ledare han träffade i Stockholm 2011.

ANNONS

– Han har varit vid makten i 22 år och jag tror att en så lång maktutövning, i ett land som inte har kritisk granskning och det inte finns någon fungerande opposition, så tror jag att man fastnar i paranoja och att det gör en till en sämre ledare.

Reinfeldt framhöll också att Putin gått från att vara relativt öppen mot väst till att i dag främst vilja återskapa ett starkare Ryssland.

– Och man har också utnyttjat det faktum att Trump-åren gjorde USA svagare, mindre närvarande, sa han också.

Det är dock inte bara Reinfeldt som sett en förändring. Experter världen över har börjat att ifrågasätta Putins psykiska hälsa.

New York Times ägnade för några dagar sedan en kolumn åt ämnet och menade att det kan finnas förklaringar till hans förändrade beteende – i pandemin.

”I Moskva är många analytiker fortfarande övertygade om att den ryske presidenten i grunden är rationell, och att riskerna för att invadera Ukraina skulle vara så stora att hans enorma truppuppbyggnad endast är meningsfull som en mycket övertygande bluff. Men vissa lämnar också dörren öppen för tanken att han i grunden har förändrats mitt i pandemin, en förändring som kan ha gjort honom mer paranoid, mer förolämpad och mer hänsynslös.” skrev tidningen.

ANNONS
Foto på Per Månson, professor emeritus i sociologi vid Göteborgs universitet.
Per Månson, professor emeritus i sociologi vid Göteborgs universitet. Bild: Fotograf Johan Wingborg

Per Månson, som själv tidigare bott i Ryssland, ser Putin som en trängd man. En person som sett sitt uppdrag dubbelt, att göra det bättre för folket men också se till att Ryssland åter möts med respekt.

– Sovjetunionen var en supermakt som USA inte kunde konkurrera med. Men under 90-talet behandlades Ryssland som en dörrmatta. Så nästa mål är att få Ryssland att återvända som en rysk stormakt, säger han.

Vid ett besök på ett sjukhus väster om Moskva 2011 passade Vladimir Putin på att få sin axel undersökt. Han hade skadat axeln efter att ha tränat samma morgon.
Vid ett besök på ett sjukhus väster om Moskva 2011 passade Vladimir Putin på att få sin axel undersökt. Han hade skadat axeln efter att ha tränat samma morgon. Bild: Alexei Druzhinin

Desperat, isolerad och paranoid

I dag upplever Månson den ryske ledaren som en desperat person som gjort sig av med alla oppositionella i sin omgivning och därmed bara får medhåll i sina beslut.

– Nu vet han inte hur han ska ta sig ur det här, att anfalla ett brödrafolk... Han är inte dummare än att han förstår att ju fler bomber han fäller och ju fler som dör, desto mer hatad kommer han att bli. Jag hoppas varje dag att någon person i världen ska kunna nå fram till honom och Biden och säga att ”nu får ni sluta”.

Kristian Gerner i Lund tycker att det finns tecken som tyder på instabilitet hos Putin.

– Ja alltså, vi har alla sett de märkliga scenerna för några veckor sedan där han sitter vid ett sex meter långt bord. Och sedan har alla beskrivit hur han, från och med coronapandemin, har varit helt isolerad och hur de som ska träffa honom har tvingats gå genom någon sorts desinfektionsprocedur.

ANNONS

Hur skulle du beskriva honom i dag?

– Som en isolerad paranoiker som omges av nickedockor.

Vladimir Putin

Namn: Vladimir Vladimirovitj Putin

Ålder: 69 år

Yrke: President i Ryssland. Varit president och premiärminister i omgångar och också partiledare för Enade Ryssland. Innan Putin blev politiker studerade han juridik men lämnade efter fyra år för att bli spion inom KGB, något som sägs ha varit hans barndomsdröm.

Bor: Kreml, Moskva. Oppositionspolitiken Aleksej Navalnyjs organisation har avslöjat att Putin har ett jättelikt palats vid Svarta havet, en byggnad som beräknas kosta tolv miljarder kronor, ska ha byggts av pengar från korruption och innehåller hockeyrink och amfiteater bland annat. Putin förnekar dock att han äger palatset. Putin växte upp i Leningrad, i dag Sankt Petersburg.

Familj: Putin var tidigare gift och har två vuxna döttrar, Marija Putina och Jekaterina Putina. Döttrarna växte upp i Östtyskland.

Förmögenhet: Uppgifter från oppositionella uppger att Putin är mycket rik till följd av korruption. Detta har dock motsagts från officiellt ryskt håll.

Övrigt: Putin talar ryska och tyska flytande. Han sägs också ha studerat engelska. Han har länge tränat judo, har svart bälte i karate och åker gärna utför. Han uppges vara mycket sportintresserad, bland annat hockey och fotboll sägs falla honom i smaken. Putin uppges ha varit bråkig i skolan i yngre år.

Källa: Wikipedia

ANNONS