Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Två personer dödades och åtta skadades i skottlossningen vid Vårväderstorget i mars 2015. Arkivbild.

RÅ vill ha lagöversyn efter friande HD-dom

Det är inte brottsligt att ge någon ett falskt alibi om personen redan är dömd. Efter en dom i Högsta domstolen efterlyser Riksåklagaren nu en översyn av lagen.

Kvinnan gav en av de livstidsdömda för morden vid Vårväderstorget i Göteborg 2015 ett falskt alibi, i ett försök att få mannen friad. Men trots att både tingsrätten och hovrätten ansåg att kvinnan ljugit, friades hon från åtalet om grovt skyddande av brottsling.

Nu gör Högsta domstolen (HD) samma bedömning. HD skriver i sin dom att brottet skyddande av brottsling inte omfattas av exempelvis ett falskt alibi åt en person som redan är dömd för brott.

Det gör att Riksåklagaren, som hade överklagat för att få fallet prövat på nytt, vill att lagstiftningen ska ses över.

- Vår uppfattning är ju att det borde vara straffbart, men nu är det upp till politikerna att fundera på om det behövs en lagstiftning som täcker den här situationen, säger My Hedström, som är byråchef hos Riksåklagaren.

"Stör brottsutredningen"

Enligt HD gäller brottsrubriceringen skyddande av brottsling exempelvis om ett vittne lämnar uppgifter som gör att en brottsling frias. I det aktuella fallet bedömer domstolen dock att det falska alibit enbart kunde påverka bevisläget. Och eftersom kvinnan inte vittnat under ed var det hon gjorde inte brottsligt.

Det kan bli ett olyckligt prejudikat, enligt RÅ.

- Varje lögn till en polis kan ju inte vara straffbar. Men i det här fallet har man tvingats återuppta förundersökningen och det tar ju resurser, säger My Hedström.

- Man kan se det som att man stör brottsutredningen och det är ju ofta det som kriminella grupperingar i dag är ute efter, att störa polisens och åklagarnas arbete.

Sju dömda

Fallet handlar om skottlossningen på en restaurang vid Vårväderstorget i Göteborg 2015, då två personer dödades och åtta skadades. Den nu friade kvinnan, som är i 20-årsåldern, förhördes i samband med att en av de livstidsdömda männen överklagade hovrättsdomen och gav honom då ett falskt alibi.

Totalt har sju män dömts för inblandning i skottlossningen. Två av dem fick livstids fängelse, varav en av dem är mannen som kvinnan anses ha försökt skydda.