Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vetenskapsskolan, i Kortedala utanför Göteborg, har bytt namn till Safirskolan. Arkivbild. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT
Vetenskapsskolan, i Kortedala utanför Göteborg, har bytt namn till Safirskolan. Arkivbild. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Radikal islamist kan återta skola

Den tidigare skolledaren Abdel Nasser El Nadi har utmålats som ett säkerhetshot mot Sverige. I somras sålde han Vetenskapsskolan – men en klausul i avtalet gör att hans familj åter kan ta kontrollen över skolan, avslöjar medier.

Den nya ägaren köpte Vetenskapsskolan, som numera heter Safirskolan, för 25 miljoner kronor. Enligt överlåtelseavtalet ska hon betala 250 000 kronor i månaden till El Nadis bolag fram till den 1 januari 2028, rapporterar Göteborgs-Posten och Expressen/GT.

Om hon inte klarar av att sköta betalningarna kan skolan åter hamna i händerna på familjen El Nadi. Det är inte han som företräder bolaget längre, det gör däremot två av hans anhöriga.

Det framgår av dokument som tidningarna, och även TT, tagit del av och som ingår i en granskning av skolan som Skolinspektionen just nu genomför.

Ägare synas

Det handlar om en ägar- och ledningsprövning där huvudmannens lämplighet att driva friskoleverksamhet bedöms. Om inspektionen finner stora brister kan den, som en sista åtgärd, återkalla tillståndet och stänga skolan.

Skolinspektionen intervjuade den nya ägaren den 24 september. På frågan om hon har råd att betala 250 000 kronor i månaden svarar hon, enligt inspektionens protokoll: "Det går jättebra för skolverksamheten. Det bolag som jag köpt kan genom vinst/koncernbidrag till det aktiebolag jag ska starta, betala den summan".

El Nadi är en av de sex radikala islamister som utmålats som ett säkerhetshot mot Sverige och som regeringen beslutat ska utvisas. Han togs i förvar av Säpo i maj enligt lagen om särskild utlänningskontroll. I september släpptes han med anmälningsplikt, men sedan en månad tillbaka har han inte dykt upp på polisstationen och enligt uppgift ska han ha tagit sig utomlands.

Kritiserad undervisning

Vetenskapsskolan/Safirskolan har inte registrerat sig som konfessionell men har tidigare fått kritik av Skolinspektionen för undervisning med bön och andra religiösa inslag samt utebliven sex- och samlevnadsundervisning.

Enligt en rapport från Försvarshögskolan ska personer knutna till skolan ha uttryckt sympatier för IS. När Skolinspektionen i september frågade den nya ägaren om hon tittat närmare på medieuppgifter om att personer knutna till skolan ska ha varit anslutna till IS svarade hon: "Tanken finns, men jag har inte hunnit".

Tidigare i veckan rapporterade Expressen/GT i samarbete med den islamistgranskande sajten Doku att bolag runt Abdel Nasser El Nadi fört ut stora belopp till konton i utlandet. Vid minst fem tillfällen har Vetenskapsskolan, som helt finansieras med skattemedel, fört ut 950 000 kronor till bankkonton i Saudiarabien.

Skolinspektionen granskar Vetenskapsskolan/Safirskolan. Arkivbild. Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT
Skolinspektionen granskar Vetenskapsskolan/Safirskolan. Arkivbild. Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Under maj månad tog Säpo sammanlagt sex framträdande islamister, varav fler aimamer, i förvar enligt lagen om särskild utlänningskontroll (LSU).

En av dem var Abdel Nasser El Nadi, tidigare vd på Vetenskapsskolan.

Säpo ville ha samtliga sex utvisade då de anses utgöra säkerhetshot. Enligt myndigheten har de en tongivande roll i extremistmiljöerna och bidrar till radikalisering.

Regeringen fastställde nyligen utvisningsbesluten. Men eftersom männen är hotade i sina hemländer kan de inte utvisas just nu. Istället övervakas de med bland annat anmälningsplikt på polisstation.