Socialminister Lena Hallengren (S).
Socialminister Lena Hallengren (S). Bild: Erik Simander / TT

Raskt svar begärs om utökad ersättning

Socialstyrelsen ska i expressfart utreda vilka riskgrupper som kan komma ifråga för ersättning från Försäkringskassan för att de kan behöva stanna hemma från jobbet för att inte smittas av coronaviruset.

ANNONS

Det kan handla om gravida, om föräldrar till svårt sjuka barn eller personer som har sjukdomar som kan göra en virussmitta särskilt farlig.

– Vi måste ha Socialstyrelsens hjälp och stöd med att identifiera målgrupperna. Det är verkligen inte enkelt att göra det för att kunna komma vidare i frågan, säger socialminister Lena Hallengren (S) till TT.

Redan på fredag, den 17 april, vill regeringen ha myndighetens svar. Uppdraget är en följd av att riksdagens socialutskott begärt att regeringen ska se om smittbärarpenningen och graviditetspenningen kan omfatta grupper de normalt inte gör.

Socialstyrelsen ska ta reda på hur många barn, gravida samt personer som arbetar, som kan tänkas tillhöra grupper för vilka insjuknande i covid-19 kan vara extra allvarlig. Myndigheten ska föreslå hur personer ska kunna visa att de tillhör en riskgrupp och därmed ha rätt att stanna hemma från jobbet, om de inte kan arbeta hemifrån. I uppdraget ingår även att beskriva hur allvarlig en sjukdom eller ett sjukdomstillstånd ska vara för att en person ska kvalificera sig.

ANNONS
ANNONS