Tobias Billström, gruppledare för Moderaterna, KU-anmäler statsministern.
Tobias Billström, gruppledare för Moderaterna, KU-anmäler statsministern. Bild: Anders Wiklund/TT

Regeringen KU-anmäls för att ha "mörkat"

Moderaterna KU-anmäler statsminister Magdalena Andersson för det de kallar regeringens mörkläggning när Coronakommissionen begärt ut information.
– KU har andra verktyg än Coronakommissionen, säger Tobias Billström, M:s gruppledare.

ANNONS

Den 25 februari ska Coronakommissionen komma med sitt slutbetänkande över hur pandemin har hanterats, bland annat granskas regeringens arbete. Men de senaste veckorna har mest handlat om kommissionens försök att få tillgång till dokument och information från regeringskansliet.

Moderaternas bild är att Socialdemokraterna medvetet försöker mörka. Därför lämnar partiet nu in två KU-anmälningar mot statsministern och hela regeringen.

– Moderaterna vill att KU går till botten med regeringens krishantering, säger Tobias Billström.

Han hänvisar till att KU har möjligheter att kräva in dokumentation och fråga ut både statsråd och tjänstemän.

Brist på dokumentation

M vill både granska regeringens agerande mot Coronakommissionen och bristen på dokumentation.

ANNONS

Mycket av kritiken om brist på underlag kretsar kring statssekreterarmöten i Gruppen för strategisk samordning (GSS). Gruppen har haft till uppgift att samordna regeringens arbete och har mötts ofta under pandemin – ofta i en mindre krets av de mest berörda statssekreterarna.

Även denna "lilla GSS" vill M att KU granskar, för att utreda gruppens roll.

Enligt regeringskansliet är det praxis att det inte förs några formella mötesanteckningar på dessa möten. Det gjordes inte heller under Alliansregeringen, påpekas det, till exempel under den stora skogsbranden i Västmanland 2014.

Men Billström protesterar mot jämförelsen.

– Det går inte att jämföra en kort och intensiv krishantering med en pandemi som varat i två år, säger han.

"Är anmärkningsvärt"

M tycker att det är anmärkningsvärt om det inte finns någon dokumentation från gruppens möten, när den har haft en så central roll för krishanteringen under pandemin.

Billström tycker också att det är självklart att Coronakommissionen ska få tillgång till personliga minnesanteckningar som statssekreterarna har gjort under mötena. Anteckningar som regeringskansliet säger att de inte förfogar över, och därmed inte kan lämna ut.

Orsaken till att M inte inväntar kommissionens rapport om en knapp månad är att KU-granskningen ska kunna komma i gång snabbare.

ANNONS