Regeringen öppnar för 500 personer utomhus

Nu kommer positiva besked för sport- och kulturbranschen. I en remiss öppnar regeringen för att 500 personer kan få besöka evenemang utomhus.

ANNONS

Från den 17 maj kan det vara tillåtet för 500 personer att besöka sport- och kulturevenemang med anvisade platser utomhus. Det föreslår nu regeringen i en remiss enligt Sveriges radio Ekot.

– Bedömningen är att om man sitter utomhus är det mindre risk för smittspridning, så länge det är möjligt att hålla avstånd och använda anvisande sittplatser, säger kulturminister Amanda Lind (MP) till Ekot.

Hon påpekar att det kan röra sig om allt från fotbollsmatcher, till utomhusteater och konserter. Det väsentliga enligt ministern är att det går att hålla avstånd på de utpekade platserna. Men det positiva beskedet ska tas emot med viss reservation. För det är ännu inte klart att lättnaderna kan bli av.

ANNONS

– Det förutsätter att vi har en betydligt lägre smittspridningen än vi har i dag. Det är den sjuttonde som är Folkhälsomyndighetens förslag så här långt. Har vi en minskande smittspridning hoppas vi kunna hålla det, säger socialminister Lena Hallengren (S) till radiokanalen.

Folkhälsomyndigheten ska nu ta fram riktlinjer till arrangörerna. I övrigt säger de föreslagna rekommendationerna att 50 ska kunna delta inomhus med anvisade sittplatser och 100 utomhus om det inte finns anvisade platser. För motionslopp och liknande ska det vara ett maxtak på 150 utövare och nöjesparker som Liseberg kan ha en besökare per tjugo kvadratmeter.

Svensk Live: Det förändrar konsertsommaren

Joppe Pihlgren, verksamhetsledare på Svensk Live, kommenterar beskedet till TT:

– Jag tycker att det är bra att man börjar titta på möjligheter att öppna upp och att man börjar anpassa restriktioner lite mer till verkligheten, säger han.

TT: Förändrar det här musiksommaren?

– Det är klart, det blir ingen guldgruva av det, men även om det inte är jättebetydelsefullt ekonomiskt måste vi hitta något sätt att kicka i gång och då kan man väl börja med utomhusspelningar för 500 personer. Då får några av oss gå på konsert igen, det är väl skitbra.

Då kan idrottsklubbarna spela för publik

Ser man till stora evenemang i Göteborg kan den första fotbollsmatchen med de nya publikrestriktionerna bli IFK Göteborg-Sirius, med avspark 18.30 just den 17 maj.

ANNONS

På handbollssidan är Sävehof en av klubbarna som kan komma att få spela inför 50 personer framöver. Klubbens herrar spelar finalserie mot Skövde och kommer i så fall från och med den 18 maj att kunna ta in publik. För damerna kan samma sak gälla om Sävehof tar sig förbi Höör i semifinalen.

För Riksidrottsförbundet kommer beskedet som ett litet ljus i mörkret.

"Det är och har varit en oerhört prövande tid för idrottsrörelsen. Vi har 70 förbund med över 250 olika idrottsgrenar och pandemin har så klart påverkat oss på olika sätt. Flera av våra idrotter har drabbats orimligt då regelverket är trubbigt och jag hoppas verkligen att detta innebär att mer smittsäker idrott kan bedrivas snart”, säger Björn Eriksson ordförande i Riksidrottsförbundet i ett pressmeddelande.

Framtiden efter 17 maj är oklar

Vad som ska hända efter den 17 maj är oklart. I remissförslaget presenteras inte en fortsatt väg framåt för att öppna upp vidare.

– Så sent som i går gav regeringen i uppdrag till Folkhälsomyndigheten att titta på hur vi successivt ska kunna ta bort de restriktioner och begränsningar som finns i samhället. Deltagartaken är ett led i detta, säger Lena Hallengren till Ekot.

ANNONS