Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Regeringen vill utreda ny äldreomsorgslag

Den svenska regeringen vill införa en ny och tillfällig pandemilag som träder i kraft den 15 januari. En särskild utredare får även uppdraget att föreslå en ny äldreomsorgslag.
– Svensk grundlag innehåller tydliga möjligheter att värna svenskar i krig och fara. Men när det gäller en tidigare okänd smitta kan det finnas skäl att se över regeringens befogenheter vid kris, säger statsminister Stefan Löfven.

Regeringen har förhoppningar om att kunna lägga fram en lagstiftningsproposition om pandemilagen, eller åtminstone delar av den i riksdagen den 4 januari, för att den ska kunna debatteras i riksdagen den 8 januari, rapporterar TT.

Det skulle innebära att riksdagen måste bryta sin julledighet vilket inte skett sedan 2004 efter tsunamikatastrofen.

Regeringens målsättning är att pandemilagen som sedan tidigare ligger ute för remiss ska träda i kraft den 15 januari.

LÄS MER: Här är det senaste om coronaviruset

Tillsätter kommitté med alla riksdagspartier

Genom en ny och tillfällig pandemilag skulle regeringen bland annat kunna ta beslut om nedstängningar av verksamheter, som butiker och gym, och stoppa kollektivtrafik och flyg. Den nya lagen ska även kunna ge regeringen möjlighet att ingripa och begränsa öppettider gällande hur många som får vara på en buss eller inne i en butik samtidigt.

LÄS MER: Coronavården tar inte julledigt – kampen mot viruset fortsätter

Under en presskonferens under tisdagen lyfte Stefan Löfven vikten av att utöka regeringens befogenheter under kristider.

– Svensk grundlag innehåller tydliga möjligheter att värna svenskar i krig och fara. Men när det gäller en tidigare okänd smitta kan det finnas skäl att se över regeringens befogenheter vid kris, säger statsministern Stefan Löfven.

Löfven berättar att regeringen kommer att tillsätta en kommitté där alla riksdagspartier har representation, för att gemensamt ska kunna se över vilka befogenheter en regering kan få under en kristid.

Ska även utreda ny äldreomsorgslag

Regeringen har också utsett Olivia Wigzell, generaldirektör på Socialstyrelsen, som särskild utredare med uppdrag att föreslå en ny äldreomsorgslag.

– Sverige har misslyckats med att skydda de äldre inom äldreomsorgen. Äldreomsorgen var inte rustad för att hantera en pandemi, säger statsministern.

LÄS MER: Coronautbrott på iva: "Extremt ansträngt"

Socialminister Lena Hallgren berättar att utredaren ska föreslå bestämmelser om en nationell omsorgsplan, vilket inte finns för äldreomsorgen. Lena Hallengren uppger att en sådan plan kan handla om vilken bemanning det ska finnas på äldreboenden och om det till exempel bör införas ett krav på en medicinsk ansvarig läkare på varje boende.

– Det är snarare regel än undantag att personer på äldreboenden har behov av vård, säger socialministern.

För att stärka äldreomsorgen berättar Hallgren också att regeringen under våren kommer att lägga en proposition om att skydda yrkestiteln undersköterska.