Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Nacka kommun målade ett övergångsställe i prideflaggans färger – något Transportstyrelsen hävdar är olagligt. Arkivbild.

Regnbågsfärgat övergångsställe olagligt

För att uppmärksamma pridefestivalen Europride Stockholm målade Nacka kommun ett övergångsställe i regnbågsfärger – något Transportstyrelsen nu hävdar är olagligt, skriver Nacka Värmdö Posten.

Det målade övergångsstället, tänkt att kvarstå till den 20 augusti, bryter enligt myndigheten mot vägmärkesförordningen. Enligt Hans Cassepierre, utredare vid Transportstyrelsen, har Nacka kommun gjort sig skyldiga till ett straffbelagt lagbrott.

- I vägmärkesförordningen finns skisser på hur ett övergångsställe ska se ut, det finns även reglerat vilka färger som är tillåtna. I Sverige är den tillåtna färgen vit, säger Cassepierre till NVP.

Gul färg är enligt förordningen ett undantag vid tillfälliga behov, såsom vägarbeten – för alla andra färger måste tillstånd sökas och beviljas, vilket i detta fall inte gjorts.

Nacka kommun skriver i ett uttalande att då färgen är temporär, och kommunen är väghållare, behövs inget tillstånd. Transportstyrelsen står dock fast vid motsatsen, och kommunen har nu att välja på att ansöka om tillstånd eller återställa originalfärgen.