Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Polisen beslagtog 1 180 skjutvapen förra året vilket är ett rekord. Arkivbild.

Rekordmånga beslagtagna vapen

De kan ligga gömda i skogspartier, hisschakt eller parkerade fordon. Eller så bärs de av personer som av rädsla för att själva skjutas beväpnar sig. Polisen har blivit allt bättre på att hitta och beslagta skjutvapen, visar ny statistik. Förra året beslagtogs 1 180 stycken, vilket är ett rekord.

Majoriteten av de skjutvapen som tagits i beslag under 2018 är enhandsvapen, framförallt pistoler. Även 102 militära vapen har beslagtagits, visar polisens siffror som SVT Nyheter tagit del av.

Under de senaste åtta åren har antalet beslagtagna vapen dessutom ökat dramatiskt. 2010 tog polisen 398 vapen i beslag och 2017 var antalet 812.

Gunnar Appelgren, kriminalkommissarie vid polisregion Stockholm, tror att ökningen till viss del beror på att det finns ett högre inflöde av vapen från Balkan och länderna runt omkring. Men en annan viktig faktor är att polisen blivit effektivare i sitt arbete.

- Vi har haft ett helt annat fokus på att komma åt vapnen de senaste åren för att få ner skjutningarna. Vi har en inriktning som vi kallar "varje vapen räknas", det gör att vårt arbete bygger på att vara i miljöer där personer och nätverk som använder vapen finns, säger han till TT.

Flest beslag på fältet

Gunnar Appelgrens uppfattning är att beslagen framförallt görs i det vardagliga polisarbetet, på fältet, och att färre beslag görs vid gränsen.

- Det kan handla om att polisen anträffar fordon, där någon slänger ifrån sig ett vapen, eller att man hittar vapen på personer. Men det är också den riktade underrättelseverksamheten och spaningsverksamheten som ligger i rätt miljöer. Vi fokuserar på de miljöer som befinner sig i konflikter, för där är det störst sannolikhet att man kommer att drabbas av mord och mordförsök.

Vapnen kan gömmas på olika ställen – ute i skogspartier, i hisschakt, i hyreshus, i matkällare eller i parkerade fordon, enligt Gunnar Appelgren.

- Om risken är att man kan bli skjuten själv har man det på sig för att kunna försvara sig. I övrigt tar man fram vapnen från gömmorna när man planerar ett angrepp, säger han.

Bättre gränsöverskridande samarbete

Polisen vill nu tillsammans med Nationellt forensiskt center se över möjligheterna att snabba på processerna vid kriminaltekniska undersökningar av vapen. Där har man nyligen ingått ett samarbete med amerikanska kollegor i New Jersey för att utbyta kunskap inom området.

Den svenska polisen samarbetar i dag med den serbiska och bosniska polisen, bland annat för att bättre komma åt insmugglingen av vapen och sprängmedel. För att minska inflödet behöver bland annat samarbetet över gränserna bli ännu bättre, tror Gunnar Appelgren.

- Jag tror att vi behöver bli ännu bättre på att köra gemensamma ärenden med Serbien, Bosnien och svensk polis och tull, säger han.