Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Här, på en parkering vid köpcentret Mobilia vid Per Albin Hanssons väg i Malmö, bygger Malmö stad ett tillfälligt boende för hemlösa. Men hittills har ingen kunnat flytta in i någon av de 102 lägenheterna på grund av fuktskador.

Rekordmånga hemlösa barn i Malmö

I Malmö finns mer än tusen hemlösa barn – fler än någonsin. Orsaken är den stora inflyttningen, säger det ansvariga kommunalrådet till TT.

- Vi gör jättemånga insatser mot hemlösheten i Malmö, men det flyttar in ungefär 6 000 nya människor varje år, säger Sedat Arif (S), kommunalråd med ansvar för arbetsmarknad och socialtjänst i Malmö.

Två saker måste göras, enligt honom: Det behöver byggas fler billiga bostäder i Malmö och staten behöver samtidigt se till att människor som har svårt att hitta bostad och jobb fördelas jämnare i landet. I dag bosätter sig nyinflyttade i Malmö ofta hos släktingar eller vänner. När det sedan inte fungerar, får socialtjänsten rycka in.

- Vi har kommuner runt Malmö som har det rätt så bra ställt, men som inte tar sitt ansvar, enligt min mening, säger Sedat Arif.

"Väldigt oroande"

Han pekar också på ett trendbrott. Antalet hemlösa hushåll i Malmö var lägre i oktober i år än samma månad förra året. Men barnen i de hushåll som saknar en stabil, långsiktig bostadslösning är 20 procent fler än förra året.

- Det är väldigt oroande, för problemen som barn i hemlöshet får påverkar hela barndomen. Det handlar om överskott på stimulans och interaktion. Vi ser exempel på där det finns boenden med extremt låg standard, där du inte har eget kök, inte har egen toalett och där det finns fuktskador, säger Rädda barnens generalsekreterare Elisabeth Dahlin.

I en rapport från i maj i år av Rädda Barnen, som baseras på en enkät från landets 25 största kommuner, framkom att 5 390 barn är hemlösa i Sverige och Elisabeth Dahlin tror att siffran har ökat.

Stort mörkertal

Men mörkertalet är stort, understryker hon, och kommunerna är svåra att jämföra eftersom de inte räknar på samma sätt.

I Stockholm är 718 barn hemlösa och i Göteborg är antalet 1 678, enligt rapporten. Barnen tvingas från det ena tillfälliga boendet efter det andra och bostäderna är inte sällan angripna av skadedjur och mögel.

Bostadsbristen är en anledning till att situationen ser ut som den gör, enligt Rädda Barnen. Men mer ekonomiska resurser måste också skjutas till.

- Satsar man inte på barnen nu så kommer det bli fruktansvärda konsekvenser på sikt, säger Elisabeth Dahlin.