Rekordmånga personer testades positivt för covid-19 i Västra Götalandsregionen förra vecka.
Rekordmånga personer testades positivt för covid-19 i Västra Götalandsregionen förra vecka. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Rekordmånga har covid-19 – trots att färre testas

Rekordmånga personer testades positivt för covid-19 i Västra Götalandsregionen förra vecka. Detta trots att betydligt färre testats än tidigare.

ANNONS
|

Antalet smittade förra veckan var fem gånger så många som under de värsta veckorna under tidigare vågor.

Förra veckan var den värsta hittills under pandemin, när det gäller smittspridningen i Västra Götaland.

Under vecka fyra testade 48 046 personer positivt för covid-19 i Västra Götaland, enligt VGR:s lägesrapport. Veckan innan var siffran 44 791 personer.

Samtidigt har betydligt färre personer testat sig för covid-19 än tidigare.

– Det är tydligt att smittspridningen fortsätter vara mycket hög i samhället. Har du tecken på luftvägsinfektion, stanna hemma. Håll dig uppdaterad om myndigheternas rekommendationer och se till att vaccinera dig, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg vid Smittskydd Västra Götaland, i ett pressmeddelande.

ANNONS

LÄS MER: Så många ligger inne för covid-19

LÄS MER: FHM kortar intervallet för tredje dosen – till tre månader

Den 20 januari ändrade Folkhälsomyndigheten riktlinjerna för provtagning, och numera ska bara personer som har symptom testa sig och sedan de nya rekommendationerna infördes har provtagningen i regionen gått ner med 40 procent.

Under vecka fyra genomfördes 76 155 provtagningar av covid-19 i Västra Götaland. Det är rejäl minskning jämfört med rekordveckan innan då över 130 000 prover togs.

– Det syns tydligt att Folkhälsomyndighetens nya rekommendationer om prioriteringar i provtagningen fått genomslag. Drygt 76 000 prover är fortfarande väldigt många, men vi har lyckats minska svarstiderna och de flesta får nu svar inom 48 timmar, säger Per Sikora, provtagningssamordnare, VGR.

Trots att smittspridningen är så pass stor kan Sverige snart börja lätta på restriktionerna. Förra veckan bedömde Folkhälsomyndigheten att de flesta restriktionerna kan lyftas den 9 februari, om läget tillåter, och den här veckan väntas besked om vilka restriktioner det rör sig om.

ANNONS