Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Frédéric och hans son Marcus åker till Frankrike för att träffa släktingar nu när UD:s reseavrådan upphört. Bild: Stina Stjernkvist/TT
Frédéric och hans son Marcus åker till Frankrike för att träffa släktingar nu när UD:s reseavrådan upphört. Bild: Stina Stjernkvist/TT

Resenärer tog chansen när avrådan upphörde

Många resenärer tog sig till Arlanda när UD:s reseavrådan upphörde. Två av dem var Fédéric och hans son Marcus som är på väg till Frankrike för att träffa släktingar.
– Vi har hållit oss uppdaterade om de olika ländernas regler och bokade den här resan för någon vecka sedan, säger Fédéric.

En annan Frankrikeresenär är Lucie Pouget. Hon åkte till Norge i början av året för att jobba och träffa vänner. Egentligen hade hon tänkt stanna i två månader, men det blev sex.

– Det var meningen att jag skulle åka hem den 16 mars, men mitt flyg ställdes in, säger hon.

Hon är ändå glad att hon blev kvar i Norge där hon bott hos vänner. Men nu ser hon fram att träffa sin familj i Frankrike igen. För att ta sig hem var hon tvungen att först köpa en biljett till Sverige och sedan en till Frankrike.

Arlanda har varit spöklikt tomt de senaste månaderna och all flygtrafik flyttades till terminal 5 redan i slutet av mars. En av dem som drabbats hårt av nedstängningen är flygplatskontrollanten Steven Molnar som varslats om uppsägning. Han vittnar om en turbulent period de senaste månaderna.

– När Italien och land efter land stängde ner då tänkte vi direkt att nu försvinner flygen och det kommer att drabba oss i förlängningen. Vilket det gjorde, säger han.

Under sina 13 år på Arlanda har han upplevt allt från bombhot och utrymningar till att flygen stått stilla på grund av vulkanaska från Island. Men coronan tar priset och den har också gjort arbetet osäkrare.

– Vi är väldigt utsatta. Vi jobbar väldigt nära passagerarna som kontrollanter, säger Steven Molnar.

Hilda Djupenström/TT

Krister Zeidler/TT

Fransyskan Lucie Pouget har varit strandad i Norge i sex månader, men är nu på väg hem.
Fransyskan Lucie Pouget har varit strandad i Norge i sex månader, men är nu på väg hem. Bild: Stina Stjernkvist/TT
Flygplatskontrollanten Steven Molnar har arbetat på Arlanda i 13 år. Nu är han varslad om uppsägning.
Flygplatskontrollanten Steven Molnar har arbetat på Arlanda i 13 år. Nu är han varslad om uppsägning. Bild: Stina Stjernkvist/TT