De nya lättnaderna presenterades av socialminister Lena Hallengren (S), kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson på en presskonferens i veckan.
De nya lättnaderna presenterades av socialminister Lena Hallengren (S), kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson på en presskonferens i veckan. Bild: Stina Stjernkvist/TT

Restriktioner mot corona som gäller från 1 juli

Sverige tar på torsdagen nästa steg mot ett mer öppet samhälle. Restauranger får ha öppet längre, fotbollsarenor kan ta emot tiotusentals och munskydden kan glömmas med gott samvete. Här är restriktionerna som gäller från och med torsdag.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Efter lång tid med stränga restriktioner har regeringen beslutat om lättnader från och med idag den 1 juli. Det följer den plan som man sedan tidigare lagt fram.

– Det är ett stort steg, så från och med torsdag kan livet börja återgå lite mer till hur det såg ut innan pandemin. Fler steg planeras längre fram i sommar och i början av hösten, sade socialminister Lena Hallengren (S) på en presskonferens i måndags.

Ändrade restriktioner från 1 juli
210520, Göteborg. Hundratals personer demonstrerade i centrala Göteborg med anledning av konflikten i Palestina. . Klockan 18 fattade polisen beslut om att upplösa den allmänna sammankomsten, som inte hade tillstånd, men det dröjde nästan två timmar innan folksamlingen upplöstes.
210520, Göteborg. Hundratals personer demonstrerade i centrala Göteborg med anledning av konflikten i Palestina. . Klockan 18 fattade polisen beslut om att upplösa den allmänna sammankomsten, som inte hade tillstånd, men det dröjde nästan två timmar innan folksamlingen upplöstes. Bild: Nora Lorek

Demonstrationer

Ingen fyr

Ett nytt särskilt regelverk för demonstrationer har nu tagits fram, som tillåter de största demonstrationerna på ett och ett halvt år. Nu får upp till 1 800 personer samlas och demonstrera utomhus.
Ändrade restriktioner från 1 juli
GÖTEBORG 20210623Laguppställningarna inför onsdagens träningmatch, elit, mellan IFK Göteborg och Bröndby IF på Ullevi.Foto: Adam Ihse/TT kod 9200
GÖTEBORG 20210623Laguppställningarna inför onsdagens träningmatch, elit, mellan IFK Göteborg och Bröndby IF på Ullevi.Foto: Adam Ihse/TT kod 9200 Bild: Adam Ihse/TT

Sport- och kulturevenemang

Ingen fyr

Evenemangen kan nu släppa in mer publik, så länge man fortsätter följa olika regler och rekommendationer så att besökarna exempelvis håller avstånd. Maxtaken skiljer sig åt mellan olika evenemang. Inomhus kan man ha upp till 50 deltagare eller upp till 300 om det finns anvisade sittplatser. Utomhus är gränsen med stående besökare 600 deltagare samt max 3 000 med sittplatser. Nytt är att arrangörerna kan dela upp arenor, lokaler och områden i sektioner, med separata in- och utgångar, servicefaciliteter och tydliga avgränsningar. Då gäller maxtaken för varje sektion, vilket exempelvis innebär att Ullevi kan släppa in cirka 10 000 åskådare på fotboll.
Ändrade restriktioner från 1 juli
Bild: STEFAN BERG

Idrott

Ingen fyr

Regelverket för motionslopp och liknande tävlingar utomhus justeras, så att deltagartaket endast ska gälla i start- och målområdet. Ändringen gäller också de tävlingar med bansträckningar ”som genomförs på väg, på eller i vatten eller i skog och mark”, enligt regeringen. Som mest får 900 idrottsutövare nu samlas. Samtidigt tas de särskilda allmänna råden för idrotts- och fritidsverksamhet bort, såsom råden om att endast anordna enstaka tävlingar och mindre cuper. De särskilda råd som gällt föreningar inom kultur, idrott och fritid försvinner också. Det finns dock allt jämt rekommendationer för exempelvis hur cuper och läger kan anordnas.
Ändrade restriktioner från 1 juli
När Sverige mötte Ukraina i fotbolls-em 2021 var krogarna tvungna att stänga mitt i matchen på grund av den nya pandemilagen. Trots att restriktionerna väntas lätta om bara ett par dagar höll krogarna reglerna och tömdes på folk när klockan slagit 22.30. Efter stängning stod skärmarna fortfarande på och supportrarna flockades utanför serveringen i stället.
När Sverige mötte Ukraina i fotbolls-em 2021 var krogarna tvungna att stänga mitt i matchen på grund av den nya pandemilagen. Trots att restriktionerna väntas lätta om bara ett par dagar höll krogarna reglerna och tömdes på folk när klockan slagit 22.30. Efter stängning stod skärmarna fortfarande på och supportrarna flockades utanför serveringen i stället. Bild: Mia Höglund

Restauranger

Ingen fyr

Serveringsställena får ha öppet längre än 22.30, när den särskilda regleringen nu tas bort helt. Utomhus får man nu dessutom sitta hur många personer som helst tillsammans, medan gränsen är på max åtta personer per sällskap inomhus. Bestämmelserna om endast sittande förtäring samt avstånd mellan sällskapen finns dock kvar.
Ändrade restriktioner från 1 juli
Bild: Malin Eirefelt

Mässor

Ingen fyr

En särskild reglering införs för mässor, som tidigare har gått under deltagartaken för offentliga tillställningar. Nu faller de under den reglering som liknar de som marknader haft sedan tidigare. Det innebär ett större fokus på smittskyddsåtgärderna än spikade deltagartak.
Ändrade restriktioner från 1 juli
Nya munskyddsrekommendationer – enkät. David, 28Vet du vad som gäller?Det är väl att man ska ha munskydd på platser där man inte kan hålla distans. Till exempel i kollektivtrafiken.Använder du själv munskydd?Ja, min sambo är sjuksköterska så jag har fått det hemifrån att man ska ha det på sig, inte för sin egen skull utan för andras. Det låter ju rimligt tycker jag. Jag har använt munskydd i alla fall sedan årsskiftet.Hur tycker du att efterlevnanden av munskyddsrekommendationerna ser ut? I dag känns det som om jag sett fler med munskydd, det kändes som det i morse i alla fall. Men annars känns det som om det har varit 50/50, lite dåligt egentligen.
Nya munskyddsrekommendationer – enkät. David, 28Vet du vad som gäller?Det är väl att man ska ha munskydd på platser där man inte kan hålla distans. Till exempel i kollektivtrafiken.Använder du själv munskydd?Ja, min sambo är sjuksköterska så jag har fått det hemifrån att man ska ha det på sig, inte för sin egen skull utan för andras. Det låter ju rimligt tycker jag. Jag har använt munskydd i alla fall sedan årsskiftet.Hur tycker du att efterlevnanden av munskyddsrekommendationerna ser ut? I dag känns det som om jag sett fler med munskydd, det kändes som det i morse i alla fall. Men annars känns det som om det har varit 50/50, lite dåligt egentligen. Bild: Sanna Tedeborg

Munskydd i kollektivtrafiken

Ingen fyr

Det omdiskuterade rådet om att ha munskydd i kollektivtrafiken under rusningstid tas nu bort. Kollektivtrafiken bör köras i en sådan omfattning att det inte uppstår trängsel, men särskilda begränsningar av antalet passagerare per fordon försvinner också.
Ändrade restriktioner från 1 juli
STOCKHOLM 20071011 - Ett dukat långbord med vikta servetter och vinglasFoto: Caroline Tibell / SvD / SCANPIX / Kod 10154**OUT  DN (även arkiv), Metro, Dagens Industri och Stockholm City **
STOCKHOLM 20071011 - Ett dukat långbord med vikta servetter och vinglasFoto: Caroline Tibell / SvD / SCANPIX / Kod 10154**OUT DN (även arkiv), Metro, Dagens Industri och Stockholm City ** Bild: Caroline Tibell / SvD / TT

Privata sammankomster

Ingen fyr

Den som hyr ut lokaler, utrymmen och områden till privatpersoner kan nu hyra ut lokalen för tillställningar med max 50 personer. Tidigare har maxgränsen legat kvar på åtta personer för privata sammankomster.
Ändrade restriktioner från 1 juli
STOCKHOLM 20111220På kontoret. Några människor har ett möte. Foto: Anders Wiklund / SCANPIX / Kod 10140Model Released
STOCKHOLM 20111220På kontoret. Några människor har ett möte. Foto: Anders Wiklund / SCANPIX / Kod 10140Model Released Bild: ANDERS WIKLUND / TT

Möten och konferenser

Ingen fyr

Rådet att arbetsplatser ska skjuta upp konferenser och tjänsteresor försvinner nu, då Folkhälsomyndigheten menar att de kan genomföras om smittskyddsåtgärder vidtas. Även föreningar kan nu genomföra fysiska möten och stämmor, om de följer de råd som gäller för alla verksamheter.
Ändrade restriktioner från 1 juli
STOCKHOLM 20210119 -  Person handlar i matbutik. Foto Anders Wiklund / TT kod 10040
STOCKHOLM 20210119 - Person handlar i matbutik. Foto Anders Wiklund / TT kod 10040 Bild: Anders Wiklund/TT

Butiker

Ingen fyr

Butikerna omfattas inte av några större lättnader, men rådet om att handla ensam tas nu bort. Man ska alltjämt undvika trängsel samt hålla avstånd.
Ändrade restriktioner från 1 juli
STOCKHOLM 20080530Två personer skålar med sina snapsglasFoto Fredrik Sandberg / SCANPIX / Kod 10080
STOCKHOLM 20080530Två personer skålar med sina snapsglasFoto Fredrik Sandberg / SCANPIX / Kod 10080 Bild: Fredrik Sandberg / TT

Umgänge

Ingen fyr

Nu kan man umgås med fler personer än de man bor med, då rådet om att umgås i en mindre krets tas bort. Man uppmanas dock alltjämt att vidta smittskyddsåtgärder om man träffar några andra personer än de man normalt sett träffar. Exempelvis kan man ses utomhus och i mindre grupper.
ANNONS