Ribbenvik avböjer inbjudan till asylprotest

Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik har avböjt en inbjudan från nätverket Ung i Sverige, som manifesterar på Medborgarplatsen med krav på att utvisningarna till Afghanistan ska stoppas. Polisen har anmält arrangörerna för brott mot ordningslagen men kommer inte att upplösa sammankomsten.

ANNONS
|

Flera av de ensamkommande asylsökande som manifesterar på Medborgarplatsen övernattade mellan onsdagen och torsdagen på torget i centrala Stockholm. Polisen svarade med att upprätta en anmälan om brott mot ordningslagen.

- Man hade tillstånd mellan klockan 08 och 22 och efter det stannade ett antal demonstranter kvar på platsen. Det är ju brott mot ordningslagen och då är vi skyldiga att upprätta en anmälan, säger Stockholmspolisens presstalesperson Lars Byström.

ANNONS

Starkt skydd

Arrangörerna har fått tillstånd att hålla allmänna sammankomster som får pågå från morgon till kväll fram till den 23 augusti. Polisen kommer att upprätta en ny anmälan varje gång den tillståndsgivna tiden överskrids, men kommer inte att upplösa manifestationen.

- En allmän sammankomst har ett väldigt starkt skydd och för att vi ska kunna upplösa den krävs svårare oordning. Det krävs väldigt mycket mer än att man bara sitter kvar, och så ska det också vara om man tittar på regeringsformen, säger Lars Byström.

Nätverket Ung i Sverige, som samlar ensamkommande afghanska asylsökande, inledde sin protest på Mynttorget i söndags. Under onsdagen flyttades protesten av säkerhetsskäl till Medborgarplatsen sedan den attackerats av högerextremister.

Ribbenvik avböjer

Demonstranternas krav är att Mikael Ribbenvik personligen ska besöka manifestationen och lova att stoppa avvisningarna till Afghanistan.

"Vi tänker inte gå någonstans tills du kommer hit till oss", skrev nätverket tidigare i ett öppet brev till generaldirektören.

I ett mejlsvar som TT tagit del av tackar Ribbenvik för inbjudan men avböjer med hänvisning till ett möte med nätverket tidigare i somras.

ANNONS

"Jag besvarade era frågor och försökte förklara varför vissa människor behöver skydd i Sverige och andra inte. Svaren jag gav då är de samma som i dag", skriver Ribbenvik.

TT

ANNONS