Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den 8 januari ska riksdagen rösta om pandemilagen.  Bild: Jonas Ekströmer/TT
Den 8 januari ska riksdagen rösta om pandemilagen. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Riksdagen kallas in i förtid för att rösta om pandemilag

Riksdagen kallas in första veckan i januari för att rösta om pandemilag, uppger talman Andreas Norlén i ett pressmeddelande.
– Min inriktning sedan pandemin bröt ut har varit att riksdagen ska vara redo att göra allt som krävs för att krisåtgärder ska kunna beslutas så snabbt som möjligt, säger han i pressmeddelandet.

Talmannen Andres Norlén kallar in riksdagen i förtid för att rösta om den tillfälliga pandemilagen. Bakgrunden är att man bedömer det som nödvändigt i det här fallet.

– Riksdagen har alltid beredskap för att kalla till sammanträde med kort varsel om det finns behov. Det finns det nu och riksdagen kallas därför in för att hantera ärendet om en tillfällig pandemilag under första veckan i januari, säger talman Andreas Norlén i pressmeddelandet.

Avbryter julledigheten

Sammanträdet kommer att äga rum mellan den 4-8 januari. Partiernas ledamöter har kommit överens om att 55 ledamöter ska närvara vid omröstningen i kammaren.

Det innebär att riksdagsledamöterna avbryter sin julledighet, något som inte har inträffat sedan tsunamikatastrofen 2004.

Pandemilagen är tänkt att ge regeringen mer riktade verktyg för minska smittspridningen av coronaviruset. Specifikt kan det handla om att de ska få möjlighet att stänga och begränsa gym, butiker och kollektivtrafik.