Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Riksdagen röstar om Magdalena Andersson som statsminister

Klockan nio på onsdagsmorgonen röstade riksdagen om Magdalena Andersson som statsminister.

För att bli vald krävdes att Andersson inte skulle få 175 eller fler röster emot sig. Hon klarade detta med minsta möjliga marginal -- 174 av riksdagens ledamöter röstade nej.

Magdalena Anderssons främsta prioriteringar som ny statsminister är att ta itu med problem kring segregation, klimatförändringar och i välfärden.

– Jag står redo att leda en regering som gör det som krävs för att ta itu med detta, säger Andersson.

Strax före omröstningen stod det klart att Centerpartiet bestämt sig för att släppa fram Magdalena Andersson som statsminister, men att partiets ledamöter inte kommer att stödja regeringens budgetproposition i budgetomröstningen senare på onsdagen.

Därmed ser Magdalena Andersson ut att få regera på oppositionens budgetalternativ, som förhandlats fram mellan Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna.

– Det ser ut som att högerpartierna kommer att få igenom vissa justeringar, säger hon.

– Det klart att människor kommer att märka detta, säger hon och pekar bland annat på att det inte blir någon familjevecka, färre nya bostäder och fler arbetslösa.

Hon bedömer att det ändå till största del är regeringens budgetproposition som kommer att gå igenom. M-KD-SD ändrar budgeten på marginalen, enligt Andersson.

Före voteringen gav partierna sina röstförklaringar i kammaren.

– Sverige saknar ledarskap, regeringens beslut tas inte utifrån vad som krävs för att möta samhällsproblemen utan utifrån vad som krävs för att reda ut regeringens egna problem, sade KD:s ledare Ebba Busch.

Hon anser att de partier som får igenom sin budget också bör styra Sverige.

Kristdemokraterna röstade därför rött till Magdalena Andersson som statsminister.

Behövs liberal regering

Liberalernas gruppledare Johan Pehrson kritiserade vad regeringen hittills har åstadkommit.

– Sverige behöver en liberal borgerlig regering som kan tala med alla partier, sade han.

Även Liberalerna röstade rött i omröstningen om Magdalena Andersson.

Liberalerna är inte med i uppgörelsen om budgeten som M, KD och SD slutit.

Socialdemokraternas gruppledare Annelie Karlsson konstaterade att Magdalena Andersson är den naturliga regeringsbildaren och att inget har hänt sedan riksdagen släppte fram Stefan Löfven i somras.

Turbulens

Centerledaren Annie Lööf konstaterade att den turbulens som rått sedan i somras visar konsekvenserna av att ge ytterkantspartierna inflytande.

Centern valde att rösta gult till Magdalena Andersson, men det ska inte tolkas som att C ingår i regeringsunderlaget, framhöll hon.

– Vi vill att Sverige har en regering den korta tid som återstår, men vi håller Sverigedemokraterna borta från regeringsmakten, sade Lööf..

Moderaternas gruppledare Tobias Billström kritiserade regeringens politik och framhöll att den aldrig kan knäcka den grova kriminaliteten.

Även M röstade rött till Magdalena Andersson.

LÄS MER: En röst kan göra Andersson till statsminister