Smittskyddsläkaren Leif Dotevall.
Smittskyddsläkaren Leif Dotevall. Bild: Petter Trens

Rinnsnuva och huvudvärk kan bli vanligare symptom för covid-19

Rinnsnuva och huvudvärk kan vara på väg att bli ett vanligare symptom för coronavirus än lukt- och smakbortfall, det rapporterar BBC News. Enligt regionens smittskyddsläkare Leif Dotevall finns det berättelser som tyder på detta, men det är inget som är vetenskapligt bekräftat.

ANNONS

I takt med att Deltavarianten blir allt vanligare i Europa så kan också de vanligaste symptomen för coronavirus vara på väg att ändras, uppger forskare i Storbritannien till BBC News.

Symptom som hosta, feber och lukt- och smakbortfall har betraktats som de vanligaste symptomen för den så kallade alfavarianten av viruset. Enligt undersökningen från Storbritannien så kan rinnsnuva, huvudvärk och halsont bli vanligare symptom för Delta-varianten.

Leif Dotevall, tillförordnad smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen, kommenterar:

– Det är en utomordentligt viktig fråga där det finns ganska lite data ännu. Källan till BBC-artikeln är en av de få rapporterna som har kommit, säger han.

ANNONS

Han betonar att det är svårt att kartlägga symptomen för viruset, eftersom många som testar positivt inte blir så sjuka att de behöver vård. Men det finns så kallade kliniska berättelser från smittspårare som har pratat med väldigt många.

– Det vi har hört om är att man får inte lika mycket lukt- och smakstörningar som tidigare, däremot rejäla förkylningssymptom så som rinnsnuva och huvudvärk, säger Leif Dotevall.

LÄS MER: Beskedet: Då får 16-åringar vaccinera sig

Att testa vid minsta symptom gäller oavsett

Med andra ord så kan det stämma att symptomen för Deltavarianten mer liknar en klassisk förkylning, men det är inte säkert eller vetenskapligt bevisat.

– Det är viktigt att förstå att det är antydningar, rykten och berättelser som man fogar samman som ett pussel, men ingen kan säga att det är så här ännu, säger Leif Dotevall.

Den som känner minsta lilla tecken på luftvägsinfektion ska ändå testa sig oavsett.

– Så väl hosta som snuva, huvudvärk och feber, allt som liknar förkylning eller influensa ska man misstänka kan vara covid-19, säger Leif Dotevall.

På grund av pandemin som drabbat hela världen publiceras det studier om viruset i massor av länder samtidigt. De når också snabbt ut till andra forskare, smittskyddsinstitut och nyhetsmedia.

ANNONS

– Ibland hinner inte studierna granskas på det sättet som man normalt gör. Så resultaten kommer ut till allmänheten mycket fortare. Är de korrekta så är det av stort värde, men innehåller de fel så sprids också felaktigheter mycket fortare, säger Leif Dotevall.

ANNONS