Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Se upp för laviner i de nordligaste fjällområdena. Arkivbild.

Risk för laviner i nordligaste Sverige

Var väldigt försiktig, det kan bli riktigt farligt på fjället i Abisko och Riksgränsen. Lavinfaran bedöms som betydande under helgen, enligt Naturvårdsverkets lavinprognoser.se.

Under både lördagen och söndagen väntas lavinfaran vara betydande i de nordligaste fjällområdena i Abisko och Riksgränsen. Det innebär en trea på den fem-gradiga skalan, och innebär att förhållandena kan bli farliga.

I området finns två problem som kan orsaka laviner: drevsnöflak och bestående flak, enligt lavinprognoser.se. Därför rekommenderas åkare att välja åkning i flackare terräng, och särskilt undvika ställen där tjockleken på snötäcket växlar.

De bestående flaken är förrädiska, lavinfaran syns inte, och finns kvar långt efter att snön fallit.

- Vi har en klass 1-varning för mycket hård vind i de norra Lapplandsfjällen. Men det kommer att blåsa i hela den norra fjällkedjan, säger Sofia Söderberg, jourhavande meteorolog på SMHI.

Det blir milt, med regn eller blötsnö, berättar hon.

Därför bör åkare hålla koll på om det översta snötäcket blir blött och mjukt, och bör också undvika att vistas under branta sluttningar.

I Kebnekaisefjällen är lavinfaran inte bedömd, men i Vindelfjällen och i södra Lapplandsfjällen har faran beskrivits som måttlig under lördagen. Det innebär dock inte att den är obefintlig – det kan vara farligt på vissa ställen, enligt lavinprognoser.se.

Där är det också blåsigt och milt, berättar Sofia Söderberg, och så kommer det att fortsätta under söndagen och i början av veckan som kommer.

- Det är blåsigast i norr, med snö och blötsnö, säger hon.

Under söndagen väntas lavinfaran i Vindelfjällen och södra Lapplandsfjällen graderas upp till betydande. Även där förklaras lavinrisken öka på grund av drevsnöflak och bestående svaga lager, kombinerat med nederbörd i form av regn eller snöblandat regn så att snön blir blöt och mjuk.

I både södra Jämtlandsfjällen och Härjedalsfjällen är lavinfaran liten under helgen.