Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Polisen Robert Löfving får, tillsammans med kollegor och annan personal, pris för insatsen vid terrorattentatet vid Drottninggatan. Han var en av dem som var först på Åhléns efter att Akilov kört in lastbilen i entrén.

Robert var förste polis på Drottninggatan

Polisen Robert Löfving var en av de första på plats vid terrordådet i Stockholm. Han och en kollega sprang längs med Drottninggatan minuter efter lastbilens framfart och fortsatte in på ett rökfyllt Åhléns med dragna vapen – utan skyddsutrustning – i jakten på en gärningsman.

Robert Löfving skulle precis påbörja arbetspasset i yttre tjänst vid Norrmalmspolisen när larmet kom. Klockan var några minuter i tre på eftermiddagen den 7 april förra året.

- Vi hörde inte mer än att en lastbil hade kört på människor. Vi visste inte hur konkret det var, men hela laget ställde sig upp och började springa mot bilarna, säger han till TT.

- Vårt befäl ropade rakt ut: Tänk terror.

"Kunde inte stanna"

Några minuter senare stannar Löfving och hans kollega vid Adolf Fredriks kyrkogata, där den terrormisstänkte Rakhmat Akilov alldeles nyss stulit en lastbil och svängt ut på Drottninggatan.

- Vi kliver ur bilen och möts av skrikande människor som springer mot oss i panik, berättar Löfving.

Poliserna börjar springa i motsatt riktning, i förödelsens spår. De skriker åt folk att lämna platsen, knuffar undan några och passerar pågående hjärt- och lungräddningsinsatser.

- Vi springer förbi alla skadade och döda människor och det tar emot. Att rädda liv kommer först i alla jobb, förutom vid sådana här händelser, säger Robert Löfving.

- En gärningsman vid ett terrordåd är vanligtvis såpass motiverad att den inte slutar förrän den stoppas. Om vi stannar och hjälper så kommer fler att dö.

Glömde kvar utrustning

Några kvarter längre fram har ett hastighetshinder, ett betonglejon, slungats in i ett skyltfönster.

- Först då förstår jag hur fort det här har gått, vilken kraft den har kommit med, säger Löfving.

Vid Åhléns står lastbilen och brinner när poliserna får ett larm om skottlossning inne på varuhuset. Det fylls snabbt med tung, grå rök, sprinklersystemet är igång och brandlarmet ljuder.

Vid den hastiga utryckningen glömde poliserna kvar väskor på stationen: skyddsmasker, tyngre skyddsvästar, hjälmar. Robert Löfving och kollegan drar vapen och går in. De säger till räddningstjänstspersonalen att dra ut dem om de tuppar av, berättar han.

- Vi har då ingen aning om hur många det är, men vi hanterar det som ett terrordåd. Vi är säkra på att det kommer att smälla, att det kommer börja knivhuggas, att det kommer att skjutas folk någonstans.

Under flera timmar i röken hittar han bara skyltdockor och poliskollegor, ingen gärningsman.

Årets samverkansinsats

Under kvällen grips Rakhmat Akilov i Märsta norr om Stockholm. Vid midnatt blir Robert Löfving, som hållit vakt vid Åhléns, avlöst.

Den samlade insatsen den 7 april – av polis, räddningstjänst, vårdpersonal, larmoperatörer – tilldelas nu årets 112-pris för bästa blåljussamverkan. Rättegången mot Akilov startar den 13 februari.

När Robert Löfving lämnar Drottninggatan kvällen efter dådet går han tillbaka till polisbilen, samma väg han sprang några timmar tidigare.

- Det är först då det kommer minnesbilder. Där låg det, där låg den personen. I det skarpa läget hade man stängt av allt, säger han och konstaterar som många andra:

- Det är för mig oförståeligt att det inte blev fler dödsoffer.