Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Thailand har seglat upp som hetaste resmålet. Bild: Remy Musser
Thailand har seglat upp som hetaste resmålet. Bild: Remy Musser

Rusning efter Thailandsresor till vintersäsongen

Svenskarna räknar dagarna tills de får lov att resa igen. Resebolaget TUI har ökat bokningarna av Thailandsresor med 150 procent.
– Thailandsresorna har inte bokat så här bra på sju år, och en del bokningar börjar ta slut. Och man vill resa långt och länge, säger Adam Györki, kommunikationschef på TUI.

Covid-ledan och längtan efter ett normalt liv och att få resa igen, syns tydligt hos resebolagens bokningar för nästa vinter.

– Resorna till Thailand nästa vinter är väldigt populära. Det finns ett otroligt stort ressug och därför bokar många redan nu, vilket är ovanligt tidigt. Vissa avgångar börjar redan ta slut och det är för dem som vill vara borta länge, upp till tre veckor. De resorna håller vi på och säljer slut, säger Adam Györki.

Trycket efter långresorna börjar redan i december, vilket Aftonbladet var först med att rapportera.

Adam Györki, kommunikationschef  på nordiska TUI, på Arlanda flygplats.
Adam Györki, kommunikationschef på nordiska TUI, på Arlanda flygplats. Bild: Stina Stjernkvist/TT

Tydlig restrend bland äldre

– Våra kunder har stor tilltro till vaccinationen, alla ska ju vara vaccinerade någonstans under sommaren. Så det är god marginal, säger han.

Även konkurrenten Ving ser ett uppsving på Thailandsresorna.

– För Thailand ser vi en ökning på närmare 35 procent. Trenden är ännu tydligare bland gäster som är mellan 50 och 79 år. Där har bokningarna gått upp med nästan 70 procent, säger kommunikationsansvarige Fredrik Henriksson, till Aftonbladet.

Men ännu är det långt till både vår och nästa jul - och vaccinationstakten mot covid-19 går fortfarande trögt.

UD avråder också från icke nödvändiga resor till alla länder utanför EU, EES samt Schengenområdet till och med den 15 april 2021. Däribland Thailand.

Vad händer om vaccinmålet spricker, eller att EU och UD skulle förlänga reserestriktionerna utanför Europa?

Kan resenärerna fortfarande boka av sina resor då?

– Det är så pass långt fram i tiden. Nu har vi betydligt generösare av- och ombokningsvillkor för avresor som gäller under sommaren och hösten. Däremot nästa vinter hoppas vi att läget är så pass normaliserat att avbokningsvillkoren har gått tillbaka till det normala. Men det justeras hela tiden. Om pandemin drar ut på tiden, kommer vi med stor sannolikhet att fortsätta ha generösare villkor, säger Adam Györki.