Ryska stridsflygplan har kränkt svenskt luftrum

Fyra ryska stridsflygplan har kränkt svenskt luftrum. Enligt Försvarsmakten kan anledningen vara Sveriges stöd till Ukraina.
– Det går inte att utesluta att det är en typ av skrämseltaktik från Ryssland för att markera mot Sverige för att vi stödjer Ukraina, säger Michael Claesson, Försvarsmaktens insatschef.

ANNONS
|

Det var i samband med att Sverige och Finland genomförde en gemensam militärövning i Östersjön vid lunchtid på onsdagen som kränkningen inträffade. De ryska stridsflygplanen ska ha rört sig någon kilometer in i svenskt luftrum.

– Vi har en väldigt god lägesbild och en bra täckning över hela vårt territorium. Vi startade incidentberedskapsroteln och markerade att de som kränkte det svenska territoriet var på fel sida och avvisade dem så tydligt som det gick, säger Försvarsmaktens insatschef Michael Claesson och fortsätter:

– Därefter rapporteras och analyseras händelsen. Sista steget är att vi rapporterar det till regeringskansliet så att de ska kunna vidta diplomatiska åtgärder.

ANNONS

Bomb- och jaktflygplan

Enligt Försvarsmakten rör det sig om en kortvarig kränkning av två ryska SU 27, som är ett typ av jaktflygplan, och två ryska SU 24, som är ett typ av bombflygplan, över havet öster om Gotland.

Michael Claesson, insatschef Försvarsmakten.
Michael Claesson, insatschef Försvarsmakten. Bild: Anders Wiklund/TT

– Både som enskild händelse men också i det här sammanhanget som vi faktiskt lever i nu ser vi det som en allvarlig händelse och en allvarlig incident, säger Michael Claesson.

De ryska stridsflygplanen fotograferades av två svenska stridsflygplan och ärendet har nu lämnats över till utrikesdepartementet.

– I ljuset, eller i skuggan, av det som händer i Europa finns det anledning att lägga pussel kring alla de här olika incidenterna som äger rum. Det går inte heller att utesluta att det här är en typ av skrämseltaktik från Ryssland för att markera mot Sverige för att vi stödjer Ukraina, säger Michael Claesson.

Hultqvist: ”Oacceptabel kränkning”

”Den ryska kränkningen av svenskt luftrum är självfallet helt oacceptabel. Det kommer att leda till en tydlig diplomatisk markering från svensk sida. Svensk suveränitet och territorium ska alltid respekteras.”

Försvarsminister Peter Hultqvist kallar kränkningen för ”helt oacceptabel”.
Försvarsminister Peter Hultqvist kallar kränkningen för ”helt oacceptabel”. Bild: Jessica Gow /TT

Han fortsätter:

”Agerandet från rysk sida är att betrakta som oprofessionellt. Dagens säkerhetspolitiska läge gör att det inträffade måste betraktas som mycket allvarligt”.

– Jag är otroligt stolt över att vi har den typen av kontroll över vårt territorium och den typen av förmågor som Jas 39 Gripen som kan agera och markera mot alla typer av kränkningar. Det ska alla svenskar vara stolta över, avslutar Michael Claesson på Försvarsmakten.

ANNONS
ANNONS