Natten till söndagen får vi sova en extra timme – en lyx som EU snart kan sätta stopp för.
Natten till söndagen får vi sova en extra timme – en lyx som EU snart kan sätta stopp för. Bild: Håkon Mosvold

Så påverkas vi av omställningen till vintertid

När klockan ställs om till vintertid blir natten en timme längre. Bara som att ta en timmes sovmorgon, kan tyckas, men omställningen kan öka risken för olyckor. Samtidigt är det enklare för våra kroppar att vrida tillbaka klockan än att göra motsatsen.

ANNONS
|

Planerar du att vara vaken extra länge ikväll? Eftersom vi kommer att ställa om till vintertid under natten mellan lördag och söndag får du nämligen en timmes extra sömn. Men effekterna på kroppen när vi vrider tillbaka klockan är inte så stora som man kan tro.

Jonathan Cedernaes är legitimerad läkare och sömnforskare. Enligt honom är effekterna av tidsomställningen vi gör mellan vardag och helg större.

– På helgen är man ofta vaken mer än en timme längre och då tar många ofta längre sovmorgon, särskilt om de sovit för lite på vardagarna. En sådan veckovis återkommande omställning, när man sedan måste kliva upp tidigt på måndag morgon är ofta mer besvärlig än den vi upplever när vi ställer om mellan sommar- och vintertid, säger han.

ANNONS

Han menar dessutom att det är enklare för våra kroppar att ställa om när klockan vrids tillbaka än det är åt andra hållet.

– Vårt inre dygn är aningen längre än 24 timmar, vilket gör att det är lättare för oss att vara vakna lite längre än det är att somna tidigare än vanligt. För kvällsmänniskor är det inre dygnet som regel ytterligare lite längre. Man kan jämföra med när man reser. Vi har enklare att vara vakna i sex timmar längre när vi åker till New York än vi har att ställa tillbaka dygnet när vi åker hem till Sverige igen, säger Jonathan Cedernaes.

Risken för olyckor ökar

Men även omställningen till vintertid kan få konsekvenser. Enligt Jonathan Cedernaes ökar risken för olyckor när vi plötsligt får en timme extra, eftersom vi då gärna också passar på att vara vakna längre.

– Och ju längre vi är vakna, ju sämre blir vår kognitiva förmåga. Det finns forskning som visar att om man är vaken i 18 timmar i sträck har man ungefär samma reaktionsförmåga som en lätt berusad person, säger han.

Men den problematiken kan snart vara ett minne blott. EU har nämligen röstat för att medlemsländerna ska slopa tidsomställningen – och länderna får själva välja om de vill behålla sommar- eller vintertid.

ANNONS

Viktigare med dagsljus på morgonen

– Det kan låta trevligt med permanent sommartid, att ha sol på kvällarna och att få en timmes längre sol på eftermiddagen på vintern. Men biologiskt, för dygnsrytmens och sömnens skull, är det viktigare för oss att ha dagsljus tidigare på morgonen, säger Jonathan Cedernaes, som fortsätter:

– För att förenkla skulle man kunna säga att under standardtid, det vill säga vintertid, är vår biologiska klocka mer i fas med solljuset. Med sommartid tar det en extra timme för solen att stiga upp på morgonen. Under vinterhalvåret kommer då en stor andel av oss behöva stiga upp och försöka vara vakna under mörka morgontimmar, vilket medför att våra kroppar då fortfarande tror att det är biologisk natt.

Under vintertid är det dock svårt för oss att utnyttja dagsljuset, eftersom många jobbar och är inomhus under den tiden av dagen som solen är uppe.

– Då kan man tycka att det vore bättre att ha sommartid året runt, men det skulle bli för svårt att gå upp på morgonen när det är så mörkt. Det vi borde göra för att följa solljusets rytm är att se till så att folk kan exponeras för tidigt dagsljus under dagen, och minimera exponeringen av starkare och särskilt blått ljus från bland annat våra skärmar på kvällen, säger Jonathan Cedernaes.

ANNONS
Bild: Petter Trens

Linnéa-Louise Grönberg, 20 år, Hisings Kärra

0
Hur påverkas du av att vi ställer om till vintertid?


- Egentligen tänker jag bara på det när jag är ute och klubbar samma natt som tiden ställs om eftersom det blir en extra timme som de har öppet. Annars brukar det inte ställa till det så mycket. Kanske att man suttit i skiten på jobbet någon gång när någon varit försenad.

Vad tycker du om att vi fortsätter ställa om klockan?


- Det känns lite onödigt. Kan man inte bara ha en tid hela tiden?
Bild: Petter Trens

Stephannie Morales, 32 år, Gamlestan

0
Hur påverkas du av att vi ställer om till vintertid?


- Jag påverkas väl inte så mycket egentligen men man får sova en timme extra och det är ju skönt. Kanske att jag glömt någon gång och varit sen till jobbet men de brukar vara förstående.

Vad tycker du om att vi fortsätter ställa om klockan?


- Jag hade inte någon koll på att man funderar på att ta bort det men det hade kanske varit skönt att slippa tänka på.
Bild: Petter Trens

Emil Olofsson, 34 år, Stockholm

0
Hur påverkas du av att vi ställer om till vintertid?


- Det påverkar inte så mycket. Det sker ju alltid. Det kanske har hänt att man blivit försenad någon gång när man ställt klockan och så men det är längesedan.

Vad tycker du om att vi fortsätter ställa om klockan?


- Min åsikt är att jag inte tycker det är relevant att ha kvar sommar- och vintertid. Det blir bara krångligt.
Bild: Petter Trens

Ib Salomon, 67 år, Århus, Danmark

0
Hur påverkas du av att vi ställer om till vintertid?


- Jag har inga problem med det. Vi får en extra timme helt gratis. Jag kanske har kommit för tidigt någon gång när vi ställt om men annars har det aldrig ställt till det.

Vad tycker du om att vi fortsätter ställa om klockan?


- Jag gillar att vi skiftar. Folk tycker det är besvärligt men det är inte mer besvär än när vi åker till Finland eller England och behöver ställa om en timme. Framförallt älskar jag sommartid och jag tycker absolut vi ska behålla den.
Bild: Petter Trens

Ulrika Malinen, 49 år, Ljungskile

0
Hur påverkas du av att vi ställer om till vintertid?

- Jag tycker det är skönt att man får tillbaka den där extra timmen så man får sova lite längre. Jag tycker det är värre att flytta över till sommartid.

Vad tycker du om att vi fortsätter ställa om klockan?


Numera behöver man ju inte komma ihåg det eftersom klockorna ställer om sig själva. Men jag kan tycka att det inte behövs. Vintern är mörk och sommaren är ljus oavsett.

ANNONS