Orsa Rovdjurspark har ändrat rutinerna sedan djurskötaren dödades av en björn. Arkivbild.
Orsa Rovdjurspark har ändrat rutinerna sedan djurskötaren dödades av en björn. Arkivbild.

Säkerheten skärps efter björnattacken

Det var två björnar som attackerade djurskötaren i Orsa Rovdjurspark tidigare i augusti, bekräftar åklagare. Sedan dess har två olika utredningar tillsatts och säkerheten för de anställda skärpts.

ANNONS
|

Drygt två veckor har gått sedan en 18-årig djurskötare blev attackerad och dödade av en björn i Orsa Rovdjurspark. Nu visar utredningen att djurskötaren och björnen inte var ensamma i hägnet.

- Det var två björnar i hägnet, säger kammaråklagare Gunnar Jonasson vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål till P4 Dalarna.

En björn sköts och den andra ska ha motats undan, enligt Gunnar Jonasson.

ANNONS

Två saker förändras

Olyckan på rovdjursparken skedde när djurskötaren skulle tömma och städa ett hägn. Björnarna flyttades till ett mindre hägn, men ska sedan ha grävt sig tillbaka in i det större hägnet, under ett stängsel och en 90 centimeter hög betongsugga.

Sedan dess har två saker förändrats i rovdjursparken. Djurskötare får inte längre vara ensamma när de tömmer hägn, och djuren flyttas numera ytterligare längre bort från hägnet, till en så kallad "stalla". I björnarnas fall är det samma plats där de ligger i ide.

- Det sistnämnda är av säkerhetsskäl, det skapar ytterligare en barriär mellan djurskötare och djur. Att man numera jobbar två och två handlar mer om hur folk mår nu. Det är bra att kunna ha någon att prata med, säger Anders Blomquist, vd för Grönklittsgruppen, som driver Orsa Rovdjurspark.

Terapeuter inkopplade

Sedan attacken har parken kopplat in terapeuter från företagshälsovården, som ska finnas tillgängliga för de anställda. Man har även haft flera större möten i parken för att prata om vad som hänt. Ingen har sagt upp sig sedan händelsen inträffade.

ANNONS

- Det här har varit en traumatisk händelse för de som jobbar i parken, och det är viktigt att vi uppmuntrar de anställda till att prata om sina känslor. Jag tror att utredningen har varit en lättnad för många. Man känner sig lätt pressad att inte glömma bort några detaljer från vad som hände på grund av utredningen, och då kan det vara svårare att lämna det bakom sig, säger Anders Blomquist.

Förundersökningen har tagits över av Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål och rubriceras som arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död och framkallande av fara för annan.

Statens veterinärmedicinska anstalt har utfört en obduktion på björnen för att undersöka om någon sjukdom eller skada kan ha påverkat dess beteende.

Hittills är ingen misstänkt för brott och det är oklart om någon i ledande ställning kan komma att ställas till svar för olyckan.

- Den som kan ha haft arbetsmiljöansvaret är intressant för utredningen, men vi är fortfarande på ett faktainsamlingsstadium och arbetar med att klarlägga vad som har hänt och under vilka förutsättningar. Om brottsmisstanke kvarstår ska någon ställas till ansvar, säger Gunnar Jonasson, kammaråklagare och förundersökningsledare.

ANNONS

Egen utredning

Familjen som var med djurskötaren i hägnet är några av dem som förhörts, men Gunnar Johansson är förtegen om utredningen.

- De har gett en bild av vad som har skett i hägnet och hur de upplevde det, säger han.

Grönklittsgruppen har även inlett en egen utredning av händelsen, som drivs av parkens chef.

- Självklart så har vi en egen bild av vad som hände och ser över vad vi kan ändra i våra rutiner som inte fungerat. Det är för tidigt att säga om det blir några fler åtgärder, men vad jag vet så har vi haft ett bra stängsel och bra rutiner. Men uppenbarligen var de inte tillräckliga, säger Anders Blomquist.

TT
Fakta: Tidigare djurattacker

Varg: När en djurskötare dödades på Kolmården sommaren 2012 väckte det stor uppmärksamhet. Det var första gången sedan 1821 som en människa dödats av varg i Sverige. Den gången rörde det sig om en varg som växt upp bland människor men som sedan släppts lös. Nio personer, merparten av dem barn, dödades i gränstrakterna mellan Dalarna och Gästrikland.

Snöleopard: En skötare vid Nordens Ark blev riven av en snöleopard i september 2006. Kvinnan blev skadad på bakhuvudet, ansiktet, axlar och armar. Kvinnan glömde stänga en lucka när hon skulle mata snöleopardhonan. Hon klarade sig utan allvarliga skador.

Orangutang: I april 2006 gick en orangutanghanne på Borås djurpark till attack mot en kvinnlig djurskötare som var ensam i ett utrymme med apan. Den attackerade kvinnan bakifrån, tog ett livtag och bet henne ordentligt i både händer, armar och ben. Kvinnan skador blev allvarliga.

Fakta: TT, Expressen, Aftonbladet

Fakta: Detta har hänt

Fredagen den 4 augusti attackeras och dödas en 18-årig djurskötare av en björn i Orsa Rovdjurspark.

Olyckan inträffar när en barnfamilj är inne i hägnet för att lägga ut mat till björnarna – en aktivitet som var planerad.

Familjen lyckas klättra ut ur hägnet över ett fem meter högt stängsel.

Den tekniska utredningen visar att björnarna grävt sig in i hägnet, via en grop som fanns under stängslet.

Åklagare öppnar en förundersökning gällande arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död och framkallande av fara för annan.

Statens veterinärmedicinska anstalt har obducerat björnen för att undersöka om sjukdom eller skada kan ha påverkat dess beteende.

ANNONS