Johan Olsson, tidigare operativ chef vid säkerhetspolisen, blir ny chef för Noa. Arkivbild.
Johan Olsson, tidigare operativ chef vid säkerhetspolisen, blir ny chef för Noa. Arkivbild. Bild: Pontus Lundahl/TT

Säpo-chef tar över på Noa

Säpos nuvarande operativa chef Johan Olsson blir ny chef för polisens nationella avdelning (Noa) och Carin Götblad slutar som chef för polisregion Mitt. Det är resultatet när regeringen meddelar chefsförändringar inom polismyndigheten.

ANNONS

I ett pressmeddelande säger inrikesminister Mikael Damberg (S) att Johan Olsson, som alltså blir chef för Noa, är en "skicklig och driven chef med mycket gott renommé".

"Han kommer att spela en viktig roll i myndighetens fortsatta arbete med att hålla Sverige tryggt och säkert. Polismyndigheten växer kraftigt och har fått och får stora budgetförstärkningar, men har också en allt mer komplex hotbild att arbeta med", säger Damberg.

Götblad ersätts

Johan Olsson tillträder sin nya tjänst den 1 oktober 2020, och förordnandet gäller till den 1 oktober 2024.

Regeringen meddelar också att Carin Götblad slutar sin tjänst som chef över polisregion Mitt den 1 oktober och ersätts av Ulf Johansson, nuvarande chefen över polisregion Stockholm. Götblad har varit chef över polisregionen sedan 2015. Tidigare var hon regionpolischef över Stockholm och har även varit regeringens samordnare mot våld i nära relationer. Nu ska hon jobba med andra operativa uppgifter inom polisen.

ANNONS

"Förnyar och förstärker"

Mats Löfving, nuvarande chef för Nationella operativa avdelningen tar över som regionpolischef i Stockholm. Polisen kommer även att tillsätta en ny chef för polisregion Bergslagen eftersom nuvarande chefen Dan Persson går i pension vid årsskiftet.

"Nu förnyar och förstärker vi ledningen av svensk polis för att stå ännu bättre rustade att bekämpa den grova kriminaliteten. Genom förändringarna i Polismyndighetens ledningsgrupp säkras långsiktigheten i arbetet med att göra Sverige tryggt och säkert", säger rikspolischef Anders Thornberg i en kommentar på polisens hemsida.

Carin Götblad slutar som chef för polisregion Mitt. Arkivbild.
Carin Götblad slutar som chef för polisregion Mitt. Arkivbild. Bild: Pontus Lundahl/TT
ANNONS