Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Charlotte von Essen, vikarierande säkerhetspolischef, presenterar Säpos årsbok för 2017 under en pressträff i Solna.

Säpo: Kommer få leva med ett ökat hot länge

De extremistiska miljöerna växer. Störst är hotet fortfarande från våldsbejakande islamister som agerar på egen hand. Säkerhetspolisen varnar för att vi kommer att få leva med ett försämrat säkerhetsläge lång tid framöver.

Hotet mot Sverige är större än det varit på många år, konstaterar Säkerhetspolisen i sin årsbok för 2017.

- Vi pratar om ett nytt normalläge och det är självklart ett läge som oroar oss, säger Charlotte von Essen, vikarierande säkerhetspolischef.

Tillväxten i de extremistiska miljöerna har länge oroat Säpo. Antalet individer i de våldsbejakande extremistiska miljöerna har på några år ökat från hundratals till tusentals. Störst är hotet från de våldsbejakande islamistiska extremisterna och på Säpo är man rädd att vi kommer att få leva med den nya hotbilden under lång tid framöver.

- Vi ser en stor mängd information på sociala forum, uppmaningar på olika sajter, som gör att människor kan bli attraherade av det här, och på grund av en antingen djup eller mycket tunn ideologisk uppfattning genomföra något liknande, säger Fredrik Hallström, biträdande enhetschef på kontraterror.

Kan gå fort

De så kallade ensamagerande utgör alltjämt ett stort problem.

- Om man tittar på ett antal steg som man normalt förutsätter att en aktör ska göra – från idé till att samla in pengar och skaffa material – så ser vi att en ensamagerande kan hoppa över de mittersta stegen och gå direkt från en idé till genomförande. Baserat på en upplevd eller reell kränkning kan det gå väldigt fort, inte minst mot bakgrund av att de brottsverktyg som i dag ofta har använts är väldigt enkla, säger Hallström.

Varje månad tar Säpo emot cirka 6 000 underrättelser om terror. Varannan dag hanterar myndigheten uppgifter där en namngiven person uttryckt attentatshot mot Sverige.

Hösten 2016 förekom tips som rörde den nu terroråtalade Rakhmat Akilov, som erkänt dådet på Drottninggatan den 7 april i fjol. Att Säpo inte upptäckte hans planer har mött kritik, men Säpo framhåller att man gjorde vad man kunde.

- En oberoende utredare har konstaterat att det inte fanns något mer vi kunde ha gjort där och då, säger Fredrik Hallström.

Direkt efter dådet inledde Säpo ett intensivt underrättelsearbete och efter ett par veckor konstaterades att ingen av kontakterna utgjorde något akut hot mot Sverige.

Nytt nätverk

Säpo konstaterar i årsrapporten också att antalet aktiviteter i vit makt-miljön varit påfallande många under 2017, och att ett nytt nordiskt autonomt, eller vänsterextremistiskt, nätverk grundats under året.

- Vi såg under förra årets G20-möte i Hamburg ett litet embryo till att miljön på nytt formerade sig. Vi vet också att det blev oroligt i Hamburg under det här mötet, säger Ahn-Za Hagström, senior analytiker vid Säpo.

För Säpo är detta intressant ur flera perspektiv, varav ett är om nätverket skulle kunna ha avsikt och förmåga att störa den svenska valrörelsen.

Förra året briserade också it-skandalen på Transportstyrelsen. Fredrik Agemark, enhetschef på säkerhetsskydd, konstaterar att det fortfarande finns brister hos svenska myndigheter när det gäller att hanteringen av skyddsvärda uppgifter.

- Det är en avsaknad av, eller undermåliga, säkerhetsanalyser. Många myndigheter vet i dag inte riktigt vilka skyddsvärda uppgifter de sitter på, säger han.

Han säger också att Säpo ser återkommande indikationer på att främmande makt är intresserad just av denna typ av information.