Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Behöver frysen frostas av? Passa på nu när det är minusgrader. Maten kommer klara sig fint utomhus under tiden som frysen blir fri från frost. Arkivbild.

Så kan du dra nytta av det kalla vädret

Termometern visar minusgrader i hela landet. Det bjuder så klart in till pulkarace och skridskoåkning – men även den som inte gillar vinterlek kan dra nytta av det kalla vädret. Här kommer några husmorsknep som kanske kan vara något för dig:

Tvätta mattor och täcken

Passa på att tvätta täcken och mattor med hjälp av snö. Lägg bara ut mattan eller täcket på marken, täck den med pudersnö och borsta sedan rent med en borste. Gör samma sak på andra sidan, skaka av snön och häng sedan mattan eller täcket att torka på lämpligt ställe.

Frystorka dina kläder

Eftersom den kalla luften har så låg luftfuktighet kan man hänga ut blöta kläder och låta vattnet dunsta. Textilierna blir stela, men när de får tina inomhus blir de torra. För att det ska fungera bra bör det vara högst minus fem grader ute.

Frosta av frysen

Att frosta av frysen kan kännas lite meckigt, men blir desto lättare när man kan ställa ut maten på balkongen eller verandan där de hålls frysta tack vare minusgraderna.

Rädda illaluktande skor

Bakterierna som gör att skorna luktar illa dör ofta i låga temperaturer. En natt under stjärnorna kan därmed göra susen!

Fixa större skor

Inte nog med att minusgraderna kan rå på stinkande skor – de kan också hjälpa dig att töja ut dojor som är lite trånga. Fyll en påse med vatten och lägg i skon. När vattnet fryser till is expanderar den och skorna töjs. Knepet används på egen risk och med hänsyn till skons material.