Hälso- och sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink (L).
Hälso- och sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink (L). Bild: Linus Svensson/TT

Så ska region Stockholm tackla vårdskulden

Region Stockholm har drabbats hårt av coronapandemin. Efter en vår med kraftigt ökat behov av akut vård har annan, planerad vård fått vänta och vårdskulden i regionen har vuxit.
– Vi har som målsättning att inom ett år ha tagit hand om alla patienter som väntar på vård och behandling, säger Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör.

ANNONS

Vården, inte minst i Stockholm, fick ställa om rejält under pandemin. Trots att pandemin fortfarande pågår är det på en avsevärt lägre nivå nu än i våras när det gäller sjukvårdsbehovet, säger hälso- och sjukvårdsregionråd Anna Starbrink (L) på regionens pressträff.

– Det är väldigt skönt att kunna konstatera att nästan all den planerade vården är i gång igen och möter patienternas behov, säger hon.

Under pandemin har patienter med mindre akuta vårdbehov fått stå tillbaka vilket har skapat en vårdskuld i regionen.

– En del planerad vård har skjutits fram och blivit akut vård därför att våra invånare har blivit mer sjuka. Då har det blivit nödvändig vård och då har vi genomfört den, säger Björn Eriksson, regionens hälso- och sjukvårdsdirektör.

ANNONS

Medicinska prioriteringar

Under hösten hoppas man nu kunna erbjuda vård till de som fått vänta under pandemin.

– Nu ska vi arbeta hårt för att se till att alla får den vård de behöver och i vården kommer man därför behöva göra medicinaska prioriteringar så att den som har störst behov får sin vård tillgodosedd först. Det betyder att en del av de som redan väntat en tid kommer få fortsätta vänta ytterligare en tid, säger Anna Starbrink.

En del av sjukvården som varit på paus men som nu är igång igen är olika typer av screening. Bland annat screening för tjock- och ändtarmscancer, livmoderhalscancer och screening för pulsåderbråck.

Även årskontroller för kroniskt sjuka kommer att prioriteras.

– Vi har som målsättning att inom ett år ha tagit hand om alla patienter som väntar på vård och behandling. Det kommer bli tufft eftersom den här vården ska läggas på all annan vård vi bedriver, säger Björn Eriksson.

Ökande smittspridning

Fram till i dag har 2 403 personer med bekräftad covid-19 avlidit i regionen, i nuläget är 27 patienter inlagda på sjukhus varav två är allvarligt sjuka och intensivvårdas.

Enligt Björn Eriksson är det fler i regionen som testar sig nu än tidigare, samtidigt ser han oroande tecken på att smittspridningen ökar.

ANNONS

– Den nedåtgående trenden, att antal smittade minskar, har brutits. Förhoppningsvis är det ett hack i kurvan, säger han.

ANNONS