Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Centerledaren Annie Lööf tillsammans med näringsminister Mikael Damberg (S) under Almedalsveckan 2013.

S grattar C med invit till samarbete

"Centerpartiet och Socialdemokraternas samarbeten går långt tillbaka i tiden och har varit bra för Sverige", skriver två S-toppar på Expressens debattsida. Men de gamla framgångarna gör det inte självklart att ett samarbete skulle fungera i dag, säger en statsvetare.

Näringsminister Mikael Damberg (S) och partisekreterare Lena Rådström Baastad passar på att gratulera Centerpartiet på 105-årsdagen med en invit om nya samarbeten:

"Vi uppskattar Centern som konstruktiv och ansvarstagande kraft i svensk politik", skriver de i debattartikeln och nämner också att "blocköverskridande alternativ måste kunna prövas".

Lööf nobbar

Centerpartiets partiledare Annie Lööf var på fredagsmorgonen inte tillgänglig för en kommentar. Hennes pressekreterare hänvisar i stället till Lööfs inlägg på Twitter där hon i sin tur bjuder in S till samarbete.

"Sverige behöver ett nytt ledarskap och en ny Alliansregering. Det är detta vi kommer att söka stöd för i höstens val, tillsammans med de andra allianspartierna. (S) är välkomna att stödja en alliansregering för att ta ansvar för landet", skriver Annie Lööf.

Malena Rosén Sundström, statsvetare vid Lunds universitet, är inte förvånad över Centerledarens reaktion på inviten.

- Centerpartiet har gjort det väldigt, väldigt tydligt att det är Alliansen som gäller, så före valet är det ingenting som C kommer att nappa på. Allt är ju däremot öppet efter valet, beroende på parlamentariskt läge, säger hon.

Annat läge

I debattartikeln skriver S-topparna om partiernas likheter och om tidigare lyckade samarbeten. Men att det skulle vara lika möjligt att mötas över parti- och blockgränserna i dag är inte Malena Rosén Sundström så säker på.

- Det var ett väldigt annorlunda Centerparti på Olof Johanssons tid, när man hade ett nära samarbete med Göran Perssons regering till exempel. Då var Centerpartiet mer socialliberalt men man har gått betydligt mer åt höger sedan dess och har en mer högerliberal ideologi nu. Det är en väldigt annorlunda situation jämfört med hur det såg ut då, säger Malena Rosén Sundström.