Botkyrkas starka kvinna, Ebba Östlin (S), röstades bort på ett medlemsmöte i helgen. Arkivbild.
Botkyrkas starka kvinna, Ebba Östlin (S), röstades bort på ett medlemsmöte i helgen. Arkivbild. Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

S om Botkyrka: Inga belägg att regler bröts

I helgen röstades S-ledaren i Botkyrka bort av medlemmarna efter en infekterad strid. Åsa Westlund, ordförande för Socialdemokraternas partidistrikt i Stockholms län, tillbakavisar uppgifter om att det ska ha skett under kuppartade former.
– Vi kan inte se att några regler bröts på det här mötet, säger hon till TT.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Åsa Westlund och partidistriktet har följt turerna i Botkyrka arbetarekommun under en längre tid. För bakom lördagens möte, då medlemmarna skulle ta ställning till om de har förtroende för gruppledaren och kommunstyrelsens ordförande Ebba Östlin, ligger en infekterad konflikt.

Efter mötet, då Ebba Östlin röstades bort med siffrorna 91–88, rapporterade flera medier att hennes motståndare ska ha värvat många nya medlemmar inför mötet och att det också fanns kopplingar till gängkriminella bland dessa.

I samband med ett partiledarmöte på tisdagen kommenterade S-ledaren Magdalena Andersson turerna.

TT: Oroas du av de här uppgifterna, att det finns kriminella kopplingar till socialdemokratiska politiker?

ANNONS

– Det har funnits sådana rykten men det har inte funnits några belägg för detta. Är det så att någon sitter på information om att det skulle finnas kopplingar till gängkriminalitet så uppmanar jag dem att omedelbart kontakta partiet, säger Andersson till TT.

23 nya medlemmar

Partidistriktet har kontrollerat hur många nya medlemmar som deltog i omröstningen och har kommit fram till att det var 23 stycken.

– Det är ändå en tydlig minoritet på ett möte med så många röstande som det handlar om. Det stora flertalet som var på mötet och röstade har ju varit medlemmar under väldigt lång tid, säger Åsa Westlund.

– Ingen av oss vet hur de har röstat, för det är ju en sluten omröstning. Men vi har inte kunnat se något särskilt mönster bland de här nya medlemmarna, de kan nog ha lite olika åsikt.

Partidistriktet hade personal på plats på mötet och kunde inte se att några regler bröts, enligt Åsa Westlund. Även hon har hört uppgifterna om att gängkriminella skulle ha varit med på mötet, men enligt henne har det inte kunnat beläggas.

– Det är väldigt allvarligt om det skulle vara så. Därför hoppas jag att om någon sitter på sådan information att man tillgängliggör den för oss, säger Åsa Westlund.

ANNONS

– Vi har hört liknande tidigare, och då också efterfrågat belägg, utan att kunna hitta några. Skulle det framkomma nya uppgifter eller någon form av belägg, så är det klart att vi tar det på största allvar och kommer att utreda det tillsammans med S i Botkyrka.

Intern konflikt

Enligt uppgift till TT handlar konflikten i Botkyrka främst om två saker. Dels Ebba Östlins ledarstil, dels att kommunen med Östlin i spetsen stängt ABF:s fritidsgårdar efter det att en rapport bland annat visat att dömda kriminella anställts för att arbeta med ungdomar och att narkotika hittats.

Inför lördagens möte hade en rapport om Östlins ledarstil tagits fram, eftersom frågan varit uppe på flera medlemsmöten.

Ebba Östlin skrev själv på Facebook efter lördagens möte:

"I kväll har mitt parti röstat om mitt förtroende. En fråga som väckts av ABF Botkyrka Salems ledning efter att kommunen tvingats stänga deras verksamheter. Stängning kom efter det att det uppdagats att det förekommit våld, narkotika, vapen, skyddsvästar och hot i verksamheterna".

Östlin skriver att hon står för alla beslut hon fattat och kommer fortsätta att hålla en hård linje mot den organiserade brottsligheten.

"Nu är det upp till mitt parti att hantera frågan vidare", avslutar hon.

– Det har funnits sådana rykten men det har inte funnits några belägg för detta, kommenterar Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson uppgifterna om att Östlins motståndare ska ha värvat många nya medlemmar inför mötet och att det också fanns kopplingar till gängkriminella bland dessa.
– Det har funnits sådana rykten men det har inte funnits några belägg för detta, kommenterar Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson uppgifterna om att Östlins motståndare ska ha värvat många nya medlemmar inför mötet och att det också fanns kopplingar till gängkriminella bland dessa. Bild: Fredrik Sandberg/TT
Åsa Westlund, ordförande för partidistriktet i Stockholms län, säger att de inte har hittat belägg för att Botkyrkas Ebba Östlin skulle ha kuppats bort eller att gängkriminella deltagit på mötet i lördags. Arkivbild.
Åsa Westlund, ordförande för partidistriktet i Stockholms län, säger att de inte har hittat belägg för att Botkyrkas Ebba Östlin skulle ha kuppats bort eller att gängkriminella deltagit på mötet i lördags. Arkivbild. Bild: Christine Olsson/TT
ANNONS