Fem av riksdagens åtta partier är på olika sätt beredda att kringgå lagen om partifinansiering visar TV4:s 'Kalla fakta'. Arkivbild.
Fem av riksdagens åtta partier är på olika sätt beredda att kringgå lagen om partifinansiering visar TV4:s "Kalla fakta". Arkivbild. Bild: Jonas Ekströmer/TT

S petar ekonomichef efter bidragsskandal

Fem av riksdagens åtta partier är beredda att på olika sätt kringgå lagen om partifinansiering, visar den granskning som TV4:s "Kalla fakta" gjort. Representanter för Socialdemokraterna och Liberalerna petas respektive avgår efter avslöjandet.
– Den som sagt så här på partikansliet är inte längre i tjänst. Vi har agerat omedelbart på detta, säger statsminister Magdalena Andersson (S).

ANNONS

En ny lag om donationer till politiska partier trädde i kraft 2018. Enligt den måste partierna redovisa alla bidrag som ges av privatpersoner eller företag.

En givare får vara anonym om beloppet inte överstiger ett halvt basbelopp, 24 150 kronor. Vill man ge mer pengar så måste man stå för det med sitt namn.

"Kalla fakta" har anlitat två affärsmän som ringt till samtliga riksdagspartier och frågat hur de kan skänka en halv miljon kronor, men förbli anonyma. Samtalen har spelats in och mötena filmats med dold kamera.

Bara Centern, Vänsterpartiet och Miljöpartiet säger att det inte går. De övriga fem partierna föreslår olika metoder för att möjliggöra det.

ANNONS

Socialdemokraterna meddelar att ekonomichef Magdalena Agrell tagits ur tjänst och Liberalerna att partiets ansvariga för ledningsstöd, Lisa Flinth, tänker avgå.

– Ett personligt fel som Lisa Flinth beklagar. Hon är mycket ångerfull, och vill frånträda sin tjänst, säger partiledaren Johan Pehrson till TV4.

Olika metoder

Metoderna varierar. En metod är bulvanmetoden, som bland andra Sverigedemokraternas ekonomichef Lena-Karin Lifvenhjelm föreslår. Pengarna ges till en person som är beredd att stå för bidraget, varpå pengarna sedan går vidare till partiet.

Liberalernas Lisa Flinth föreslår också bulvanmetoden och förmedlar en kontakt till en mellanhand, konsulten Svend Dahl, som ingående diskuterar upplägget med affärsmannen.

Dahl föreslår först att hans företag fakturerar en halv miljon till affärsmannen, men han fastnar sedan i stället för förslaget att pengarna skänks till honom och att han sedan ger pengarna till Liberalerna. Därigenom slipper Dahl betala moms på pengarna.

Brinnande valrörelse

– Det viktiga är att hålla dig anonym, säger Svend Dahl i Kalla faktas inspelningar av telefonsamtalet med affärsmannen.

Svend Dahl är statsvetare och har tidigare varit chef för Liberala nyhetsbyrån.

Lisa Flinth (L) är mycket medveten om att metoden står i strid med syftet med lagen. Hon framhåller i telefonsamtalet med affärsmannen att det är mycket viktigt att upplägget inte kan spåras till partiet.

ANNONS

– Det skulle kunna få väldigt stora konsekvenser. Vi har ju inte riktigt några marginaler i trovärdighet här. Om det kom en artikel om det här mitt i brinnande valrörelse och vi missar riksdagsspärren skulle jag aldrig förlåta mig själv, säger Flinth.

I ett skriftligt uttalande skriver partiets biträdande partisekreterare Gustav Georgson att Dahl inte kommer att anlitas igen och att "vi ser allvarligt på de yttranden som framkommit genom "Kalla fakta" och agerar med kraft för att undvika att liknande situationer uppstår igen".

Baudin (S): "Enskild medarbetare"

Även Socialdemokraternas ekonomichef Magdalena Agrell talar öppet om ett bulvanupplägg i de inspelade telefonsamtalen. Enligt partisekreterare Tobias Baudin (S) är Agrell inte längre i tjänst.

– Det här är jätteallvarligt. Så klart ska vi ha öppenhet och transparens, då ska vi självklart inte försöka kringgå detta. Det är oerhört allvarligt och vi har agerat så fort vi fått vetskap om det här, säger han.

TT: Men hur är det möjligt att det här händer?

– Det är en enskild medarbetare som gjort på det här sättet, som går precis stick i stäv med det vi i partiet står för.

Enligt Tobias Baudin har Socialdemokraterna nu granskat de donationer partiet tagit emot.

– Vi har gått igenom alla donationer, och haft revisorer som tittat på det. Det finns överhuvudtaget inga anonyma donationer som har gjorts, säger han.

ANNONS

Hot mot demokratin

Chefsåklagaren på Riksenheten mot korruption Martin Bresman säger till TT att det inte är kriminaliserat att inte följa reglerna. Partier som bryter mot reglerna får betala en avgift.

– Men att man från vissa partiföreträdare föreslår upplägg för att komma runt lagstiftningen som ska förhindra korruption är naturligtvis inte alls bra, säger han.

Förslaget från Sven Dahl att skriva en faktura kan, om det hade genomförts, vara ett brott i form av osant intygande och försvårande av skattekontroll, enligt Martin Bresman.

En annan metod som några partier föreslår är att affärsmännen delar upp gåvan mellan så många personer att varje belopp hamnar under gränsbeloppet.

Ser över rutiner

Moderaternas ombudsman Patrik Haggren föreslår att givaren delar upp gåvan mellan familjemedlemmar för att komma under redovisningsgränsen.

”Vi tar det här på mycket stort allvar. Vi kommer nu se över riktlinjer och rutiner i vår insamlingsverksamhet. Det inkluderar vilken information som ska lämnas om gåvor och hur den ska lämnas, så att vi kan säkerställa att det här inte upprepas", skriver Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer i en kommentar.

Kristdemokraternas partisekreterare Peter Kullgren föreslår att pengarna delas upp på enskilda kandidater, så att varje belopp hamnar under ett halvt basbelopp.

Statsvetaren Jonas Hinnfors är chockad när han hör inspelningarna.

ANNONS

– Det finns all anledning att utkräva ett moraliskt och politiskt ansvar. Det är ett hot mot demokratin, säger han till "Kalla fakta".

ANNONS