Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

S vill kunna dra in uppehållstillstånd lättare

Socialdemokraterna slår an tonen inför valrörelsen och föreslår att det ska bli lättare att dra in uppehållstillstånd för den som har terrormisstankar på sig.

- Har du ett uppehållstillstånd och kan misstänkas för att bedriva terroranknutna saker ska uppehållstillståndet kunna dras in, säger Anders Ygeman, gruppledare för S i riksdagen.

Den tidigare inrikesministern ska tillsammans med partisekreteraren Lena Rådström Baastad leda en grupp i partiet som ska slipa på förslag inför valrörelsen.

Göra inspel

- Arbetsgruppen ska komma med förslag och idéer som vi i S ska jobba med under nästa mandatperiod, inom välfärd, integration och trygghet. Men gruppen ska också komma med inspel till vårt valmanifest, säger Rådström Baastad.

Förslaget om kunna dra in uppehållstillstånd är det första från gruppen. Anders Ygeman säger att det kommer att bli fler "hårda och konkreta" förslag, även på välfärdens område.

När det gäller trygghet ser han framför sig fler förslag på terrorismtemat men även sådana som handlar om det han kallar utländska stöldligor.

Ygeman säger att det idag går att dra in tillstånd vid krigsbrott och folkrättsbrott.

- Men inte för terrorbrott och det är ologiskt, säger Ygeman.

Vidta rätt åtgärder

Förslaget inrymmer även att tiden inom vilken ett uppehållstillstånd ska kunna dras in förlängs till sju år från tre. I särskilda fall ska tiden kunna vara längre än sju år.

- Det här att göra med att vi har haft ett mycket stort asylmottagande och att om det har kommit in någon med dåliga avsikter kan vi vidta rätt åtgärder, säger Ygeman.

I gruppen sitter förutom Ygeman och partisekreteraren även Bodil Hansson, Sundsvall, Luciano Astudillo, Malmö, Irene Wennemo, statssekreterare hos arbetsmarknadsministern samt Torbjörn Hållö, LO-ekonom.