Fler hjärtstartare behövs för att rädda liv menar Hjärt-lungfonden. Enligt en ny undersökning har endast 17 av landets 290 kommuner hjärtstartare vid alla badplatser. Arkivbild.
Fler hjärtstartare behövs för att rädda liv menar Hjärt-lungfonden. Enligt en ny undersökning har endast 17 av landets 290 kommuner hjärtstartare vid alla badplatser. Arkivbild. Bild: Martina Holmberg/TT

Så många badplatser saknar hjärtstartare

Minst 775 av landets kommunala badplatser saknar hjärtstartare, visar en undersökning av Hjärt-lungfonden.

ANNONS
|

Totalt finns 121 registrerade hjärtstartare på badplatser enligt Svenska rådet för hjärt-lungräddning. Undersökningen visar att endast 17 av landets 290 kommuner har hjärtstartare vid alla badplatser.

Varje år drabbas cirka 440 personer av drunkningsolyckor, där ungefär hälften omkommer. Olyckorna med dödlig utgång sker i de allra flesta fall under sommarmånaderna.

"För den som drabbas av hjärtstopp i samband med drunkning är tidig behandling med hjärt-lungräddning och hjärtstartare det enda sättet att rädda liv. Om en hjärtstartare används inom 3–5 minuter är överlevnadschansen för den som drabbas upp till 70 procent", säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-lungfonden, i ett pressmeddelande.

ANNONS