Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) på väg in till torsdagens transportministermöte i Luxemburg.
Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) på väg in till torsdagens transportministermöte i Luxemburg.

Samordning betonas om sommartiden

Finland var det land som starkast drev på för slopade tidsomställningar i EU. Frågan är hur långt man nu kan driva ärendet när landet snart tar över som ordförandeland i EU:s ministerråd.

ANNONS
|

Än så länge verkar det dock dröja.

- När vi diskuterar mellan medlemsländerna så har utgångspunkten varit att alla länder först och främst vill skapa sig ett eget beslutsunderlag och se konsekvenserna. Vi måste undvika ett lapptäcke med olika tider i EU, konstaterar infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) som tillsammans med övriga transportministrar i EU på torsdagen fick en genomgång av läget.

Planen just nu är att en slopad tidsomställning kan ske tidigast 2021. Men vilket land som ska ha vilken tid är fortfarande högst oklart, i valet mellan normaltid eller ständig sommartid.

ANNONS

- Det där är en svår fråga. Skulle jag själv föredra och gissa på den allmänna opinionen så skulle man nog vilja ha sommartid permanent, tror Eneroth.

EU-parlamentet röstade i våras ja till ett slopande av tidsomställningarna. Medlemsstaterna är dock fortsatt inte redo att sätta ned foten.

- Min gissning är att det kommer att ta lite mer tid innan vi har en förändring på gång, säger infrastrukturministern i Luxemburg.

Finland tar över som ordförandeland i EU från den 1 juli.

Luxemburg, TT:s korrespondent
Fakta: Sommartiden i EU

De 28 EU-länderna har i dag en gemensam övergång till sommartid varje vår och återgång till normaltid på hösten. Samtidigt tillhör länderna tre olika tidszoner.

I september 2018 föreslog EU-kommissionen ett slopande av de årliga omställningarna, efter påstötningar från Finland och EU-parlamentet och sedan man fått starkt stöd bland allmänheten i en nätenkät.

Förhoppningen var att förslaget skulle godkännas av EU-länderna och EU-parlamentet så snabbt att den sista tidsomställningen skulle göras redan i oktober 2019. Medlemsländerna har dock ännu inte enat sig om sin slutliga syn på förslaget, medan parlamentet i våras fastslog att man vill se en förändring tidigast till år 2021.

ANNONS