Samtalen i Ankara nådde inte upp till 'önskad nivå', säger Erdogan. Arkivbild.
Samtalen i Ankara nådde inte upp till "önskad nivå", säger Erdogan. Arkivbild. Bild: Burhan Ozbilici/AP/TT

Samtal med Sverige når inte upp till "önskad nivå"

De samtal som ägde rum tidigare i veckan med en svensk och en finländsk delegation i Ankara om ländernas Natoansökningar nådde inte upp till "önskad nivå", enligt Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, rapporterar den turkiska statliga nyhetsbyrån Anatolia.

ANNONS

Sent på lördagen sade Erdogan till journalister efter en resa till Azerbajdzjan att "olyckligtvis har de samtal som hållits mellan vår delegation och Finland och Sverige inte nått upp till önskad nivå".

Enligt Erdogan har Sverige och Finland haft förväntningar på samtalen men att länderna inte har tagit de nödvändiga stegen för att möta Turkiets krav och tryckte på att "terrorister fortsätter att gå runt på Stockholms gator och att Sverige försvarar dem med sin egen polis".

"Vi kan inte återupprepa de misstag som vi har begått tidigare genom att släppa in länder som omfamnar och göder terrorister i Nato, som är en säkerhetsorganisation", fortsatte Erdogan enligt nyhetsbyrån.

ANNONS

Motsatt sig svenskt natomedlemskap

Turkiet har motsatt sig att stödja en svensk och en finländsk Natoansökan och hävdar bland annat att de nordiska länderna stöttar organisationer med koppling till den kurdiska organisationen PKK. PKK är klassat som en terrororganisation av både Turkiet och EU, och därmed alltså även Sverige.

Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu har pekat ut Sverige som ett större problem än Finland när det kommer till en Natoansökan men att både Sverige och Finland måste ta "konkreta steg" för att lindra den säkerhetsoro som Ankara känner inför Natoansökningarna.

"Allvarliga anklagelser"

Häromdagen pekade den turkiska tidningen Turkiye Gazetesi ut fem svenska politiker, enligt Ekot i Sveriges Radio sitter en av dem i den svenska riksdagen, och anklagade dem för att samarbeta med PKK. Något som utrikesminister Ann Linde kommenterade på Twitter:

"Felaktiga uppgifter om att svenska politiker i demokratiska församlingar representerar terroristorganisationen PKK. Det är allvarliga anklagelser som saknar grund. Våldet, terrorismen och extremismen har ingen plats i vårt demokratiska samhälle"

För att en svensk och en finländsk Natoansökning ska gå igenom måste samtliga Natoländer godkänna ansökningarna.

Statsminister Magdalena Andersson har avböjt att kommentera den turkiske presidentens uttalanden. TT söker utrikesminister Ann Linde för en kommentar.

ANNONS