Regeringen avsätter stödmiljard till jordbruk och skogsnäring.
Regeringen avsätter stödmiljard till jordbruk och skogsnäring. Bild: Paul Wennerholm/TT

Sänkt dieselskatt och pengar till lantbruket

Jordbruket har drabbats hårt av höjda kostnader och höga dieselpriser. Regeringen presenterar nu ett stödpaket på en miljard kronor.
– Under senaste året har jord- och skogsbruket drabbats hårt. Många har det tufft, säger landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg (S).

ANNONS

Det nya stödpaketet på en miljard kronor är en tillfällig åtgärd för ett år och ska kunna komma lantbrukarna till godo från första juli i år.

Satsningen ingår i vårändringsbudgeten för 2022 och riktas till lantbrukare inom fjäderfä- och grisbranschen samt växthusnäringen. Samtidigt genomförs också en sänkning av skatten på diesel för jord- och skogsbruk med två kronor per liter under tolv månader.

– Det här är det snabbaste sättet att kompensera den här sektorn för de kostnader som har varit, säger finansminister Mikael Damberg (S).

Landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg (S).
Landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg (S). Bild: Paul Wennerholm/TT

Vill att vi ska köpa svenskt

Både Damberg och Sätherberg slog på en pressträff fast att svensk jordbruks- och växtnäring har drabbats hårt av ökade kostnader det senaste året.

ANNONS

Enligt Damberg är det viktigt för regeringen att stötta den svenska matproduktionen, inte minst av beredskapsskäl. Han menar att det annars finns en stor risk att kunderna i stället börjar köpa till exempel utländskt kött.

– Vi ser att fler väljer att köpa svenskt och den utvecklingen ska fortsätta, för Sveriges jordbrukare bidrar inte bara med den goda maten utan de är också landsbygdsutvecklare, klimatomställare och gröna jobbskapare. Men under det här senaste året har det svenska jord- och skogsbruket drabbats hårt, säger Sätherberg.

ANNONS