Schimpanser på rymmen från Furuviksparken i Gävle

Fyra schimpanser har under eftermiddagen avlivats efter att de rymt från Furuviksparken, det rapporterar P4 Gävleborg. Fyra aporna har skjutits och en återvände självmant till hägnet.

ANNONS
|

Totalt har fem av djurparkens sju schimpanser som rymt under dagen. En av de första tre har på egen hand tagit sig tillbaka in i hägnet. De fyra andra har skjutits efter en stor sökinsats.

– I och med att tre schimpanser kunde ta sig ut ur hägnet så satte vi skyttar som höll uppsikt om ytterligare någon skull ta sig ut. Under tiden de andra var ute så försökte en fjärde schimpans ta sig ut och den sköts med en gång, säger Annika Troselius, informationschef på bolaget Parks and Resorts som äger och driver parken, när en fjärde apa rymde och sköts. Efter det skedde samma sak ytterligare en gång.

ANNONS

Totalt har fyra av parkens sju schimpanser, avlivats. Vad som kommer ske med de kvarvarande aporna säger Annika Troselius att hon inte vet. Det är även oklart exakt hur rymningen gick till.

– Exakt hur de kunde ta sig ut vet vi inte i dagsläget. Det är klart att något har brustit i våra säkerhetsåtgärder, säger Annika Troselius.

Räddningstjänsten larmades om händelsen strax efter klockan 13. De har en insatsledare på plats och var behjälpliga.

– Vi bistår med drönare för att leta under den här rymningen, säger Stefan Fröbom på Gästrike räddningstjänst.

Fjärde och femte apan rymde medan de andra jagades

Enligt Furuviksparken rymde tre schimpanser från sitt hägn och tog sig ut från schimpanshuset vid lunchtid. Parkens anställda beordrades då att gå inomhus och låsa dörrar. Kvar ute i parken finns sju beväpnade anställda som kör runt i parken och letar efter den sista apan.

– Jag kan inte svara på vart den sista schimpansen befinner sig just nu. Men polis, räddningstjänst och vår personal är på plats och eftersöker, säger Annika Troselius.

Polisen i Gävleborg har gått ut och sagt till de boende i området att ta sig inomhus samt stänga och låsta dörrar.

– Man ska komma ihåg att de är starka djur. Det är högriskdjur och inga av våra arbetare få jobba i kontakt med dem efter som de är farliga, säger Annika Troselius.

ANNONS

– Vårt största fokus att ingen människa kommer till skada.

När SVT:s reportrar var på plats uppmanades de av polisen att snabbt lämna området.

– Det är inte en säker plats, säger polisen till SVT Gävleborg.

De först två aporna hittades runt en timme efter den första rymningen. De var fortfarande inne i djurparken och avlivades genom att skjutas.

Under tiden de anställda sökte efter de tre förrymda djuren lyckades en fjärde schimpans ta sig ut ur hägnet. Den upptäcktes och avlivades snabbt.

En sista schimpans är fortfarande på rymmen.

Parken har valt att avliva aporna då de inte har tillräckligt med sömnmedel för att bedöva allihopa. Annika Troselius säger att hon inte vet om det innebär att det går att söva den sista schimpansen, men hon trycker på att deras fokus är säkerheten för anställda och de boende i närområdet.

Inga personer ska enligt Annika Troselius ha skadats under händelsen.

På sin hemsida kommenterar Furuvikensparken händelsen och skriver:

”Situationen är svår så vi ber er om tid för reda ut vad som händer och så lovar vi att återkomma med all information vi har. Det är en oerhört tråkig dag.”

Texten uppdateras.

Fakta: Det här är en schimpans

Schimpansen är människans närmast levande släkting som delar hela 98,6 procent dna med människan.

Schimpanser är intelligenta djur som lever i stora samhällen med upp till hundra djur. Schimpansen finns idag i över 21 afrikanska länder. De är indelade i fyra underarter som är åtskilda både geografiskt och genetiskt.

Schimpansen är idag hotad på grund av skogsskövling, sjukdomar, och illegal jakt. I början av 1900-talet fanns det över en miljon vilda schimpanser i världen. Idag är den siffran nere på 170 000 – 300 000 djur och den sjunker stadigt.

Schimpansers naturliga livslängd ligger på 35 år i det vilda, 50 år i djurpark. De blir 77-100 cm långa och väger mellan 30 och 80 kilo.

Källa: Furuviksparken

ANNONS