Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och presschefen Henrik Gustafsson trappar upp debatten mot S vid en pressträff i Helsingborg.

SD skapar "lögnfabriksajt" för att bemöta S

Ordkriget mellan Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna trappas upp. Nu lanserar SD en sajt för att bemöta huvudmotståndarens påståenden och argument och hoppas att få M och KD med sig i projektet.

På affischer i Stockholms tunnelbana skriver SD: "Det inte är första gången som sossarna hjälper Tyskland att ta över Europa".

- Det är ett väldigt spetsigt uttalande givetvis, men jag hävdar att det är med sanningen överensstämmande, säger Jimmie Åkesson.

Enligt honom är detta ett svar på Socialdemokraternas kampanjmetoder, som han beskriver som "extremt låga". Nu går hans parti vidare med nästa motdrag, lanseringen av en ny digitalplattform, som ska heta "Lögnfabriken".

Här ska Sverigedemokraterna bemöta argument och påståenden från S och ge sin bild av sanningen. Själva vill de kalla den en faktabas, som de hoppas att sympatisörer ska ha nytta av.

Bjuder in

Förhoppningen är också att M och KD ska hoppa på projektet.

- Jag erbjuder här och nu Moderaterna och Kristdemokraterna att höra av sig, så kommer de att få ta hela den här plattformen rakt av, säger Henrik Gustafsson, presschef hos SD.

Han tänker sig att de andra partierna ska kunna anpassa sajten för att fokusera på debattinlägg och påståenden som de vill bemöta, på samma sätt som SD nu kommer att göra. Han kommer att kontakta de båda partiernas presschefer och presentera förslaget närmare, berättar han vid en pressträff i Helsingborg.

För SD är Socialdemokraterna huvudmotståndare.

- Socialdemokraterna är Sveriges största lögnfabrik, säger SD:s partiledare Jimmie Åkesson.

Henrik Gustafsson hävdar att det är S som är huvudansvarigt för polariseringen av debatten. Han anklagar partiet för att sakna anständighet.

- Vi är extremt trötta på deras beteende, säger han.

Sverigedemokraterna anklagar S för att lansera falska påståenden, både i pågående valrörelse och tidigare.

"Man brunsmetar"

- Man brunsmetar, man kallar oss och nu till och med andra partier för högerextremister och extremister i största allmänhet. Det här ska ses som ett svar på det, säger Jimmie Åkesson.

Att SD i EU-valrörelsens slutskede ägnar kraft åt att göra påhopp på S i stället för att diskutera sakfrågor håller inte Jimmie Åkesson med om.

- Nej, tvärtom, det här är ett sätt att kunna fokusera på det som är viktigt och inte smutskastning av andra, säger han.