'Vi kommer att backa upp regeringen i den frågan', säger Oscar Sjöstedt (SD) om regerings förslag om utökad ekonomisk omfördelning mellan kommuner och regioner.
"Vi kommer att backa upp regeringen i den frågan", säger Oscar Sjöstedt (SD) om regerings förslag om utökad ekonomisk omfördelning mellan kommuner och regioner. Bild: Fredrik Sandberg/TT

SD-stöd ger majoritet till ny kommunutjämning

ANNONS

Regeringens förslag om mer pengar till det kommunala utjämningssystemet har numera stöd av en majoritet i riksdagen. Det står klart efter att även Sverigedemokraterna valt att ställa sig bakom förslaget, rapporterar Ekot.

– Vi kommer att backa upp regeringen i den frågan, så den kommer med stor sannolikhet att passera när den kommer upp i kammaren så småningom, säger partiets ekonomiskpolitiske talesperson, Oscar Sjöstedt, till radion.

Regeringen annonserade i somras en utökad omfördelning mellan mer resursstarka kommuner och regioner till delar av landet där de ekonomiska förutsättningarna är svårare. Förutom att mer pengar ska fördelas om, från dagens 9,7 miljarder till 11,5 miljarder, bör även utbildnings- och inkomstnivå avgöra vart pengarna ska ta vägen, anser regeringen.

ANNONS

Centerpartiet har sedan tidigare aviserat sitt stöd till förslaget medan Liberalerna tänker rösta nej och hänvisar till att staten i stället borde skjuta till mer pengar.

Om förslaget passerar riksdagen väntas det nya omfördelningssystemet vara på plats den 1 januari nästa år.

ANNONS