Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

SD utreder kandidat och Åkessonmedarbetare

En tjänsteman på Sverigedemokraternas riksdagskansli, som också kandiderar till riksdagen och kommunfullmäktige för partiet, pekas ut av Expressen som ansvarig för åtskilliga hatiska inlägg på sajter som Avpixlat och Fria tider, mest mot muslimer. Själv förnekar mannen allt.

- Vi har haft diskussioner med honom och han är väldigt tydlig med att han inte har gjort det. Han känner sig väldigt upprörd och vill inte kännas vid kommentarerna, säger Sverigedemokraternas presschef Henrik Vinge till TT.

Vinge säger att ambitionen är att reda ut vad som hänt och att efterforskningarna fortsätter. I dagsläget anser han dock att det egentligen inte finns några skäl att ifrågasätta de uppgifter som mannen, som ofta bistår partiledningen och SD-ledaren Jimmie Åkesson, har lämnat.

Hat mot muslimer

Expressen har granskat inlägg som tidningen hävdar att mannen har gjort under åren 2012 till 2016 på sajter som Avpixlat och Fria tider. Tidningen uppger att inläggen, kommentarer till artiklar, är skrivna med ett konto kopplat till hans privata mejladress, en adress om också använts i kontakter med myndigheter.

Förutom att skriva om att alla spår av islam i Sverige bör förstöras och att alla muslimer bör utvisas uttryckte personen bakom det aktuella kontot uppskattning över en artikel som berättade om att moskéer hade bränts i London.

"Jäkla vad bra gjort. Nu hoppas vi att detta sprider sig till sverige som en löpeld", uppges han ha skrivit i en kommentar till en artikel i Fria tider.

Känner inte igen

I en intervju med Expressen säger mannen att han inte känner igen de hundratals kommentarer tidningen visar honom och säger har skrivits av honom. Han bekräftar dock, enligt tidningen, specifika personuppgifter om sig själv som han skrivit i kommentarer.

- Vad är det för personuppgifter och vad innebär det att han har bekräftat dem? Det verkar inte vara helt glasklart om man säger så, det finns lite olika versioner om vad som blev sagt i den där intervjun, säger Henrik Vinge men framhåller att partiet avser att reda ut alla uppgifter och att den utredningen inte är avslutad.